Skärvångens jordbruk AB och Skärvången bymejeri AB startades i slutet av 1990-talet av ägarna till tre nedläggningshotade jordbruk. Sex personer äger tillsammans fastig-heter, mjölkkor, getter och maskiner.

[Ur nummer: 06/2004] År 2001 belönades bymejeriet med stora landsbygdspriset av tidningen Land.
Det var grundarna Tor Norrman och Roland Norrman-Svensson som tog emot det. I motiveringen hette det att de ”får bygdens goda krafter att samverka kring visionen om svenska ädelostar med fransk kvalitet”. Det stod också att läsa att mejeriet har ”visat att fäbodkulturen och värnet av de svenska lantraserna rymmer nya, spännande möjligheter”.

Nybyggd mejeribyggnad
Från början förädlades mjölken till ost på en av gårdarna. Men sedan 2000 sker det i en nybyggd röd mejeribyggnad intill väg 340. Det handlar om cirka 400 000 liter komjölk och 200 000 liter getmjölk från de egna gårdarna som förvandlas till cirka 100 000 kilo dessertostar.
Den färdigpackade osten transporteras en gång i veckan till mejeriets lilla centrallager på fryshuset i Östersund. Idag är totalt 16 personer engagerade i verksamheten: i allt från mjölkning till lagerhållning.
– Det är lite av ett ekorrhjul. Ju fler vi anställt, desto mer har vi varit tvungna att förädla. Jag vet inte var det tar stopp. Jag hoppas dock att vi snart når en nivå där det lugnar ner sig. Det är lite stressande att ständigt växa. Vi är ganska så sårbara om det händer något med osten. Går det galet kan det välta alltihop, berättar Roland Norrman-Svensson.
Det mesta av osten säljs i butiker inom länet. En del ost säljs även i Stockholm och i Göteborg. Det går också lite på export, till Australien (!) och till Tyskland.
De har alltid gått sin egen väg och inte varit rädda att ta strid. Som när de mot alla odds till slut fick stöd för att bygga mejeriet. Och nu i våras när de avslutade sitt medlemskap i Krav. Numera står det Jämtländskt Mathantverk istället för ekologisk ost från Jämtland. På så sätt har de sluppit höja priset på sina produkter.

Krångliga regler för Krav
– Krav-märkning är dyrt och reglerna är krångliga. Flera faktorer ledde till att vi till slut tröttnade på organisationen. Vi kör ekologiskt ändå även om det inte står på våra ostar.
* Skärvångens är Sveriges enda bymejeri. Varför finns det inte fler?
– Vi har haft många studiebesök men det har inte lett till att fler bymejerier har startat. Det krävs mycket kunskap för att dra igång ett sådant här mejeri. Gårdsmejerier har startats men några större har det inte blivit.
Småskalig livsmedelsproduktion är dock något som de på mejeriet vill verka för. Under flera år har de arbetat för att projektet Eldrimner ska få fortsätta. Ett arbete som burit frukt och regeringen med flera går nu in med pengar. (Se separat faktaruta.)