Hur blev du korsordsmakare?

Nr 7-8/2015

– Jag har konstruerat korsord i 15 år. Anledningen till att jag började var att jag träffade min fru som är från Chile och att vi flyttade dit. Det var ett bra sätt att försörja sig. Korsord kan man konstruera oavsett var man befinner sig. I ett och ett halvt år bodde vi där.

Försörjer du dig helt på korsord?
– Ja, det är det enda som jag idag tjänar pengar på. Sedan skriver jag böcker som jag ger ut på eget förlag, har gjort det sedan mitten av 1980-talet, men det går inte att försörja sig på. Jag skriver både självbiografiska böcker, reseskildringar, deckare, barnböcker och poesi.

Vilka andra kunder har du vid sidan av Mål & Medel?
– Under många år konstruerade jag korsord för Bonniers korsordstidningar. Idag är det mer spridda skurar. Jag medverkar bland annat i Kupé, Forma och Egmonts korsordstidningar och Dagens Arena.

Har du någon erfarenhet av livsmedelsindustrin?
– Nej, det närmaste är att jag plockade grapefrukt i Israel på 1980-talet.

Har du varit fackligt aktiv?
– Nej, inte aktiv men varit medlem ibland annat Seko när jag jobbade som lantbrevbärare på Djurgården på 1990-talet. Men jag har varit engagerad i frågan. Jag var med om att starta en förening för korsordsmakare. Det var roligt att lära känna kollegor men svårt att få något gjort.

Löser du mycket korsord själv?
– Innan jag började konstruera egna korsord så löste jag många. Jag ville då ha något att bita i. Jag gillade de svåra kryssen i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Vad utmärker ett bra kryss?
– En bra blandning av ordlek och mer kunskapsbaserade nycklar. Jag tycker inte att det gör något om man behöver rådfråga någon och slå upp ord och på så sätt lära sig något nytt.

Hur skulle du vilja beskriva dina egna kryss?
– Jag konstruerar ofta medelsvåra kryss, det är vad som efterfrågas, för dessa kan så många som möjligt lösa. Jag försöker leka med ordens betydelse som gör att den som löser kryssen får tänka ett extra varv.

Till sist vad ska du göra i sommar?
– Den mesta tiden kommer jag och familjen att tillbringa i ett torp i södra Småland som vi nyligen köpt. Vi planerar också en biltur till Venedig.