Det pågår just nu ett intensivt arbete med att ta fram en långsiktig livsmedelsstrategi som ska öka matproduktionen i Sverige. Tanken är att göra detta i dialog med dem som jobbar med livsmedel från jord till bord och sex dialogmöten har nu hållits runt om i Sverige.

Det sjätte och sista dialogmötet hölls i ett fullsatt Krinova i Kristianstad. Totalt deltog cirka 170 personer från Hallands, Kronobergs, Blekinge och Skåne län, bland dem många bönder, men också folk från livsmedelsindustri, handel, politiska partier, högskolor, myndigheter och intresseorganisationer.
Sverige tillhör de få länder inom EU som idag saknar en nationell livsmedelsstrategi. Det vill landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) råda bot på. Målsättningen är både att öka sysselsättningen och självförsörjningsgraden som är så låg som 50 procent.

– Jag och regeringen vill se ökad matproduktion i Sverige. Det är viktigt att vi är många som säger det så att företagen inom livsmedelsbranschen förstår hur viktiga de är för tillväxten i Sverige, sa han.
Han lyfte även fram den svenska primärproduktionens betydelse för livsmedelsindustrin och att Sverige är världsmästare på miljötänk och djurhälsa. Sverige har också EU:s lägsta antibiotikaanvändande.
– Det finns en megatrend globalt kring mat och att mat är hälsa. Är det något land som har förmåga och möjlighet att producera högkvalitativa produkter som passar in i denna megatrend så är det Sverige, sa Sven-Erik Bucht och berättade samtidigt om de satsningar som redan gjorts för att öka den svenska livsmedelsexporten.
Han berömde i detta sammanhang flera av de företag som var representerade på mötet, som Oatley, Findus, Skånemejerier, The Absolut Company, Sia Glass, Carlsberg och Pågen. Själva lyfte de under dialogdelen fram behovet av långsiktighet.

Representanter från det svenska jordbruket, de var många, berättade under dialogdelen om de problem som de brottas med dagligen. De ville framför allt se åtgärder som sänkte deras kostnader och ökade lönsamheten.
Deltagarna på dialogmötet lyfte också behovet av satsningar på utbildning och forskning. Landsbygdsministern instämde i att det fanns mycket att göra på detta område.