I Norge har arbetsvillkoren inom fiskeindustrin blivit så oreglerade och pressade att NNN (norska Livs) begärt att kollektivavtalet ska allmänförklaras, alltså bli gällande enligt lag.

– Vi har sett många exempel på social dumpning inom fiskeindustrin, berättar Ann Solveig Sorensen, ombudsman på NNN och ansvarig för fiskebranschen.
Det är i första hand migrantarbetare från Östeuropa som blir utnyttjade av arbetsgivare. Det handlar om en sektor där NNN har drygt 2 000 medlemmar, vilket motsvarar en organisationsgrad på 60 procent.
En förutsättning för att ett kollektivavtal ska upphöjas till lag är att det finns dokumentation på grava missförhållanden och de bevisen hade NNN fått fram genom en noggrann kartläggning. När avtalet väl blivit allmänförklarat är det norska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket som kontrollerar att företagen följer avtalet som upphöjts till lag. Det löper ut den 1 juni 2016 därefter måste man ansöka om en förlängning.
Hon berättar att NNN kommer att göra det, då det finns starka belägg för att social dumpning fortfarande förekommer.
Den norska myndigheten har fått fram att var fjärde företag i den norra delen
av Norge inte betalar avtalsenliga löner.
Stein Mathiesen, klubbordförande på Marine Harvests fabrik i Fosnavåg på Västlandet, kan ge exempel på typiska missförhållanden bland de inhyrda.
– Vi hade folk som städade på natten, de hade 8 euro i timmen, ingen ob, inget natt-tillägg. Så vi hade dumpning hos oss. Vi har jobbat mycket på att förhindra det.
Det var arbetare från Litauen som blev uthyrda av ett lokalt bemanningsföretag. Förmedlaren ordnade med bostäder åt arbetarna och de var tvungna att betala 3 750 kronor i månaden per sängplats. Förmedlaren tjänade i bägge ändarna.

Att låta lagen säkra en lägstalön tycker Stein Mathiesen är bra. Det innebär att det företag som vill verka seriöst slipper konkurrera med oseriösa företag som dumpar lönerna. I maj i år upptäckte de ett företag som betalade för lite. De tipsade den norska myndigheten.
• Lever små företag utan facklig närvaro upp till lagen?
– Nej, vi måste hela tiden jobba med dem och tipsa myndigheterna.
• Måste ni vara där och organisera?
– Ja, det är den vägen vi måste gå.