Så här mycket betalade 52 058 Livs-medlemmar in i fackavgift förra året: 175 miljoner

[Ur nummer: 06/2004] 45,5 milj
Till a-kassan
Av den fackavgift varje aktiv medlem betalade månadsvis förra året gick 92  kronor till a-kassans finansiering.
Det innebar att en dryg fjärdedel av de pengar förbundet fick in i form av medlems-avgifter direkt slussades över till a-kassans kassa.

33,3 milj
Till löner och sociala avgifter
Under året betalade Livs, som arbetsgivare, ut lön och sociala avgifter till totalt 52 anställda, 29 på förbundskontoret och 23 ute i avdelningarna.
Därutöver betalade man ut arvoden för förlorad arbetsförtjänst med vidhängande sociala avgifter i samband med många medlemmars deltagande i förbundets studieverksamhet.

32,3 milj
Till avdelningarna
För att finansiera verksamheten i förbundets 16 lokalavdelningar ska, enligt kongressbeslut, 19,03 procent av medlemsavgiften gå till den lokalavdelning medlemmen tillhör. Det innebar att under förra året gick totalt 32,3 miljoner kronor tillbaka till avdelningarna.

22,0 milj
Till medlemsförsäkringen
Trots att medlemsantalet i förbundet minskade under året steg kostnaden för avgiften till medlemsförsäkringen GF 38000 med  drygt 1 miljon kronor under året.

15,8 milj
Till förbundets centrala verksamhet

Den fackliga verksamheten på förbundsnivå rymmer en mängd olika aktiviteter, det handlar då  om bland annat: förvaltning av ekonomin, medlemsredovisning, förhandlingsverksamhet, arbetsmiljöarbete, information, utredningsverksamhet, förbundsledningens sekretariat  och så vidare.
Den sammanlagda kostnaden för allt detta blev under året 15,8 miljoner kronor.
13,8 milj
Till pensionskostnader
Under år 2002 steg förbundets kostnader för det pensionsåtagande man har med cirka 3 miljoner kronor, under år 2003 steg den kostnaden med ytterligare 6,5 miljoner kronor och grävde därmed ett stort hål i förbundets kassa.
Totalt uppgick Livs pensionskostnader under är 2003 till 13,8 miljoner kronor.

8,2 milj
Till studier

Livs bedriver en omfattande och framgångsrik facklig studieverksamhet, i första hand skräddarsydd för de förtroendevalda inom förbundet. Förra året redovisades studiekostnaderna, med utbildningsbidragen inräknade, till 10,4 milj kronor. I år redovisas kostnaderna utan utbildningsarvoden till 8,2 miljoner kronor.

6,8 milj
Till LO-avgifter

För varje aktiv medlem i förbundet betalar Livs 13 kronor i månaden i avgift till LO. Det avgiftsbeloppet har varit oförändrat under de senaste 14 åren.

5,9 milj
Till data och it-kostnader
För ett antal år sedan var det i första hand datakostnaderna som grävde ett stort djupt hål i Livs ekonomi (nu är det pensionskostnaderna).  Men sen två år tillbaks har förbundets datakostnader i stort sett halverats, från 11,3 milj år 2001 till 5, 9 år 2003. Och detta har skett i ett skedet då datakapaciteten inom förbundet byggts ut väsentligt, bland annat genom den så kallade Portalens tillkomst.
3,4 milj
Till mål&medel
Kostnaden för förbundstidningen består i stort sett av tre lika stora utgiftsposter; 1,2 miljoner till tryckning, 1,2 miljoner till distribution och 1,0 miljoner till ”att göra tidningen”.

3,7 milj
Övrigt

Utöver ovan nämnda kostnader har förbundet en mängd andra utgiftsposter som till exempel avgifter till andra organisationer, rättshjälp, övriga personalkostnader, fastighetskostnader och så vidare.

-14,7 milj
Resultat av fackliga verksamheten
Kostnaderna för den fackliga verksamheten, summan av de ovan nämnda posterna, överskred under året förbundets intäkter i form av medlemsavgifter  med 14,7 miljoner kronor.
10,0 milj
Finans- och fastighetsförvaltning
Förbundets ekonomiavdelning lyckades förvalta förbundets värdepapper och samtidigt dra in så mycket i hyresintäkter från förbundets två fastigheter att den sammanlagda förlusten kunde reduceras med 10,0 miljoner kronor.
-2,8 milj
Skatt och bokslutsdisposition

-7,5 milj
Årets resultat
Vid årets slut fick förbundet redovisa ett underskott på 7,559 miljoner kronor som i sin tur drogs av från det egna kapitalet, den så kallade strejkkassan.
247,5 milj
Kvar i ”strejkkassan”
För fem år sedan, år 1998, hade Livs som mest kapital, 292,4 miljoner kronor, i den mödosamt ihopsparade ”strejkkassan”. Sen dess har dock kapitalet brandskattats med i runda slängar 10 miljoner kronor per år och är nu nere i 247,5 miljoner kronor.