Livs gick med plus för andra året i rad. Det ser ljust ut framöver för förbundets ekonomi trots att den stora satsningen på medlemsvärvning inte lett till ett ökat antal medlemmar.
Förbundets bokslut för 2015 är positiv läsning. Den fackliga verksamheten gick med plus 14,5 miljoner kronor.
– Det var väntat. Vi har blivit bra på att planera verksamheten. Överlag har vi som förbund blivit väldigt effektiva, säger Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande.
En förklaring är också att kostnaderna för medlemsförsäkringarna blivit lägre, framför allt inkomstförsäkringen. Dessutom fick Livs en återbäring på 8 miljoner kronor från Folksam.
– Detta är något nytt som Folksam börjat med. Ytterligare återbäring är på gång vilket gör att även årets bokslut förväntas bli bra.

Medlemsavgiften till Livs har inte höjts sedan 2015. Däremot har fler inkomstklasser införts. Det finns nu fem klasser, den lägsta avgiften är 150 kronor i månaden och den högsta 642 kronor.
Hans-Olof Nilsson vill inte uttala sig om hur medlemsavgiften
kommer att utvecklas framåt.
– Det viktiga är att vi har kontroll på våra kostnader och det har vi. Att fatta beslut om medlemsavgiften är en fråga för förbundsstyrelsen och förbundsmötet. Men som det ser ut just nu finns ingen anledning att höja avgiften.

På kongressen fattades beslut om Plan 2017, en satsning på 40 miljoner kronor på medlemsvärvning och ökad organisering. Hittills har satsningen inte lett till att antalet medlemmar i Livs ökat, se tabell nedan.
– Ett problem är att antalet jobb inom livsmedelsindustrin minskar. Vi behöver inte producera mindre livsmedel i Sverige, vi behöver producera mer med tanke på den låga självförsörjningsgraden. Men det här är framför allt en politisk fråga.
Han påpekar att organisationsgraden trots det sjunkande medlemsantalet faktiskt ökar och ligger på cirka 75 procent.

• Hur ser framtiden ut? Kan Livs fortsätta som eget förbund?
– Framtiden ser ljus ut. Alla ekonomiska faktorer och medlemsmässiga faktorer pekar på att vi har förutsättningar att fortsätta som eget förbund.

• Skulle inte Livs tjäna styrkemässigt på att gå ihop med ett annat förbund?
– Ett av de starkaste förbunden i Sverige är vårt förbund fast vi är bland de mindre. Det finns ingen automatik att ett större förbund är starkare. Det är inte många förbund som uppträder som vi gör, slåss för kollektivavtal på varje arbetsplats.
Det är inte ovanligt att medlemmar ringer eller skriver till honom.
– Så tycker jag att det ska vara i en fackförening att man kan ringa direkt till sin ordförande och inte hamna hos en sekreterare som man ofta gör på större förbund.

• Slutligen, du verkar rätt nöjd båda vad gäller 2015 och innevarande år?
– Ja, det måste jag säga att jag är. Men det är svårt att sia om hur det blir 2017 då det återigen är dags för avtalsrörelse. Hamnar vi i konflikt då kan kostnaderna dra iväg.