Livs och Kommunal samtalar om vem som ska organisera

Nr 6/2018

Färdigpackade sallader är en snabbväxande bransch med centrum i Skåne i trakten kring Helsingborg, där det både finns lokala odlare och ett kluster av importörer av sallad och grönsaker från Europa och övriga världen.
De ledande företagen på den nordiska marknaden är Saba Fresh Cuts och Vidinge Grönt. Företagen konkurrerar om samma kunder och verkar på samma marknad men under olika kollektivavtal. Saba Fresh Cuts har Livs avtal (konservavtalet) medan Vidinge Grönt har Kommunals (jordbruksavtalet).

Det är konkurrens på olika villkor, något som inte bör förekomma på den svenska arbetsmarknaden.
– Det är ovanligt, men ibland dyker det upp företag vilka har organiserat sig under fel kollektivavtal. Oftast beror det på hur företaget startade sin verksamhet en gång i tiden och sedan har vidareutvecklat den, säger Lena Persson, central ombudsman på Livs.
Vidinge Grönt är ett exempel på detta och eftersom Livs nu fått kännedom om företagets verksamhet ska man titta närmare på det tillsammans med Kommunal.
– Redan efter inledande samtal med Kommunal är vi överens om att avtalstillhörigheten för vissa delar av Vidinge Grönts verksamhet ska tillfalla Livs under gällande konservavtal, säger Lena Persson och tillägger:
– Vilka delar ska utredas vidare under kommande förhandlingar vilka startar inom kort för att säkerställa övergången mellan avtalen.

Vidinge Grönt ingår i Vezet Convenience Nordic som är samägt av ett danskt och ett holländskt företag inom förädling av frukt- och grönt, varav det holländska är ledande i Europa.
Enligt Vidinge Grönts hemsida har företaget på kort tid skaffat sig en dominerande ställning på den nordiska marknaden bland leverantörer av färdigpackade sallader och har en högteknologisk förädlingsprocess. Antalet anställda uppgår till omkring 250.

Relaterade artiklar