Inte bara Alliansens åtta år utan hela det gamla 1990-tals tänket med Göran Persson i spetsen är hopplöst föråldrat och misslyckat. Det var budskapet i korthet när LO-ekonomerna släppte rapporten om en ”kickstart för Sverige”.

I tre år har LO-ekonomerna skrivit på rapporten som ska förändra den politiska debatten. Den 3 juni släpptes den och seminariet i Stockholm var fullsatt. 260 personer hade kommit.

Karl-Petter Thorwaldsson var på strålande humör när han presenterade rapporten som ska ut på remiss till LO:s 14 medlemsförbund och läggas fram på LO-kongressen 2016.
– Vi hävdar inte att vi sagt alla saker rätt, vi behöver ett brett samtal om vilken väg vi ska välja.
Det handlar om arbetslösheten som i dag är 8 procent, alltså lika hög som då Alliansen tillträdde för åtta år sen.
Åsa-Pia Järliden Bergström, en av rapportens författare, konstaterade:
– Den förda ekonomiska politiken har inte lyckats. Jobben har blivit mer flexibla, Las har luckrats upp, a-kassan sänkts, arbetsgivaravgiften sänkts, 100 miljarder kronor går till jobbskatteavdrag – det är väldigt mycket pengar, villkoren för de sjuka har försämrats.
Om och om igen trummades detta faktum in. Den ekonomiska politiken är ett misslyckande.

– Möjligen har den förda politiken bidragit till att fler befinner sig i arbetskraften, men inte att fler fått jobb. Det som är säkert är att den förda ekonomiska politiken bidragit till ökade skillnader. De icke förvärvsarbetande har 56 procent av de förvärvsarbetandes inkomster, sa Åsa-Pia Järliden Bergström och fortsatte:
– Vi har kommit till en brytpunkt. Det behövs en ny ekonomisk politik som både fokuserar på efterfrågan och strukturproblem. Det blev akut med finanskrisen 2008, men orsakerna måste sökas längre bakåt. Vi har haft en lång period med låg efterfrågan i Sverige. Vi har haft låga investeringar i transporter och bostäder. Vi har haft ett strukturellt efterfrågeproblem. Brist på rätt utbildad arbetskraft, hög långtidsarbetslöshet, bostadsbrist i storstäderna där de nya jobben finns, strukturella problem på arbetsmarknaden.
Så det handlar om hur människor i Sverige ska få arbeten att gå till.
– Sverige har misslyckats, konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson. Det är ett stort problem, men det är större än den borgerliga regeringens åtta år vid makten. Problemet går tillbaka till 80-talet och överhettningen av ekonomin som sedan brakade samman i början av 1990-talet då arbetslösheten steg och sedan dess inte gått ner nämnvärt.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att det vilar ett stort ansvar på fackföreningsrörelsen.
– På 80-talet förlorade vi greppet om lönebildningen, vi misslyckades och det blev ett högt pris. Nu har vi bjudit in tjänstemännen och akademikerna för att gemensamt kontrollera löneglidning och inflation.
Rapporten ska gå på remiss till LO:s 14 medlemsförbund.
– Vi hoppas att det ska bli en debatt på arbetsplatserna. Det är en lärobok. Vi har ett halvår på oss fram till kongressen 2016. De politiska partierna har steppdansat kring 90-talet politik allt för länge. Det är förödande.