Hur ska allmän visstid avskaffas? Det handlade en lång och känsloladdad debatt om på LO-kongressen. Den ledde till beslutet att LO ska verka för att lagstifta bort de otrygga anställningarna. Därmed gick man emot LO:s styrelse som ville gå avtalsvägen.
Det var ett 40-tal personer uppe i talarstolen som gav sin syn på allmän visstid som de alla upplevde som ett riktigt gissel. Problemet var dock att de inte var överens om hur man blir av med eländet.
Lena O Jenemark, ombud från Livs, tillhörde de som var uppe i talarstolen och förespråkade att frågan skulle lösas avtalsvägen. Det är den linje som Livs som förbund drivit och som LO:s styrelse förespråkat. Men kongressen var av en annan uppfattning och stödde motionen om att kräva lagstiftning.
– Det skrämmer mig lite att kongressen fattade detta beslut. Denna fråga borde gå att driva i avtalsrörelsen. Om man nu är överens om att allmän visstid är ett problem, varför vill man inte göra något åt det tillsammans? undrar Lena O Jenemark och fortsätter:
– Lagar kan ändras beroende på vem som styr. Avtal är en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter, vi lämnar inte ifrån oss frågan till någon annan.

Hon får medhåll av kongressombuden Linus Ekegren, Karin Marklund och Patric Nelson. De fyra befinner sig på Livs förbundskontor för att summera sina intryck från den 28:e LO-kongressen som precis avslutats. Det har varit fyra mycket intensiva men också mycket lärorika dagar; 350 motioner har behandlats samt en diger kongressrapport om full sysselsättning. De är nöjda med hur Livs delegation fungerat, att den varit aktiv och att alla jobbat mot samma mål.

Det var Karin Marklunds första LO-kongress. Hon konstaterar att den var ungefär som hon tänkt sig förutom på en punkt.
– Det som jag blev glatt överraskad av var att det gick så bra för oss som är ett så pass litet förbund. Vi fick igenom fem av våra sex motioner. Vi blev också omnämnda flera gånger från talarstolen för vårt arbete med att teckna kollektivavtal och för kampen för Findus i Bjuv. Man känner sig stolt över att tillhöra Livs, säger hon.
Livs lyckades också bra i en annan för förbundet viktig fråga; de pågående förhandlingarna om TTIP, det vill säga frihandelsavtalet mellan EU och USA. Kongressen ställde sig bakom ett ja till TTIP men med förnuft. Anders Hernborg, Livs förbundsombudsman som sitter i LO:s repskap, fick igenom tillägget att LO inte ska stå bakom ett frihandelsavtal TTIP med investeringsskyddet ISDS som hotar demokratin, mänskliga och fackliga rättigheter.
– Att vi fick igenom detta var riktigt häftigt. Det här är en fråga som oroat mig mycket, säger Lena O Jenemark.

En av de sex motionerna från Livs kommer från Patric Nelsons arbetsplats, HK Scan i Kristianstad. Den handlar om villkoren i Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada och att ersättning för förlorad arbetsförtjänst ska utgå från dag ett även vid olycka under färd till och från arbetet. Patric Nelson, som var på sin andra LO-kongress, var uppe i talarstolen och pratade för motionen som LO:s styrelse ville avslå. Det lyckades styrelsen inte med och det gläder honom:
– Det kändes väldigt bra att kongressen beslöt att bifall den trots att LO:s styrelse ville avslå den.
En annan motion som bifölls, och som Livs ombud vill lyfta fram, kom inte från Livs utan från Handelsanställdas förbund avd 20 Stockholm. Den handlade om att LO ska verka för införandet av en lagstiftning som innebär att samtycke ska vara utgångspunkten för alla sexuella relationer och aktiviteter.
Det här är en fråga som engagerade många. Linus Ekegren, som var på sin första LO-kongress, var uppe i talarstolen och gav sitt stöd till motionen.
– Jag hade först inte tänkt att gå upp men kände att det var extra viktigt att vi killar visade att vi stödde denna motion.
LO:s styrelse hade från början inte velat bifalla motionen, endast besvara den. Men talarna gjorde starkt intryck på styrelsen som ändrade sig och biföll motionen.

Linus Ekegren var inte bara uppe i denna fråga utan i flera andra. En ganska otacksam uppgift var att argumentera för Livs motion att återinföra friår enligt en modell som finns i Finland. LO:s styrelse ville avslå den och det blev också kongressens beslut.
– Jag visste redan från början att det skulle vara svårt att få stöd för denna motion samtidigt var det viktigt att försvara den då den kom från Livs. Jag tycker också att det var en schysst reform. Det var flera hos oss på Cloetta som använde sig av friåret när det fanns och vi har fortfarande två som jobbar hos oss som kom in den vägen.