Med de nya sojaprodukterna håller produktionen på att förändras vid Nordic Lunchs nybyggda fabrik i Lindesberg, men fortfarande står många vid löpande band och lägger pålägg och gör sallader för hand.

Att ett rikstäckande livsmedelsföretag som Nordic Lunch vill satsa och expandera i en liten ort som Lindesberg är inte så vanligt. Det skapar framtidstro. Lokalerna är på 5 500 kvadratmeter.
Qays Omar, Halim Istrefi och Qamil Gashi i Livsklubben är mycket entusiastiska och tycker att det är jättekul, även om det varit mycket jobb under flytten, som skedde i slutet av november förra året.
Någon egen fackexpedition har de ännu inte fått, men de för samtal med platschefen om vilket rum som skulle kunna vara lämpligt.
– Det kommer att ordna sig, säger de.
Kontrasten är stor mot hur det var vid Mål & Medels förra besök för sex år sedan. Då låg produktionen i gamla fabriken, det var trångt och saknades tekniska hjälpmedel. Då höll man på att bilda klubb, men lyckades inte på grund av att det var tuffa förhållanden.
Nu är det ny ledning för Nordic Lunch och mycket har förändrats. I mars förra året bildades fackklubben och i februari i år ska det första årsmötet hållas.
Qays Omar är kassör i klubben och den som varit drivande bakom bildandet.
– Vi behöver fler som går fackliga utbildningar och vi behöver fler skyddsombud som går arbetsmiljöutbildningarna Bam och Sam, säger Qays Omar.
Ännu har de inte förhandlingsmandat utan får hjälp av Livs lokalombudsman Andreas Marklund.
Ett problem är att många inte fått en heltisanställning. Men där har framsteg gjorts efter att Andreas Marklund förhandlat med företaget. Nu ska alla som jobbar 50 procent höjas till 70 procent. Alla ska också ha schemalagd arbetstid.

Tre dagar i veckan, måndag till onsdag körs de nya Vegme-produkterna och den mängd som beretts i kokarna måste tas om hand, kylas och förpackas innan dagen är slut.
Vi går runt och tittar på de nya lokalerna. Det är en stor och fin matsal med många bord, möjligheter att värma upp mat, det är stora omklädningsrum, ett för män och ett för kvinnor.
I sojamatsproduktionen finns en ny kokare, som vi inte får ta bild på, eftersom den är lite unik. Här görs Vegme-maten, det är åtta grytor som kokar sojaprodukterna och det finns en steklinje, en frystunnel och en paketeringslinje som också river sojan.
– De olika stationerna ska förbindas med varandra, det blir nästa steg. Nu drar vi produkterna i vagnar mellan de olika stationerna, säger Qays Omar.
Vid smörgås- och salladsbanorna i fab-rikshallen är det mycket rymligt, men det ser ut som det brukar göra vid denna slags produktion.
Det är manuellt arbete, man står tätt intill varandra vid det löpande bandet och plockar för hand för att göra baguetter, gaspackade produkter, skurna smörgåsar, sandwichar och sallader.
En fördel är att man kan prata med varandra. Det ger sociala möjligheter, men nackdelen är ergonomiska problem med upprepade rörelser i kyla och med kylda råvaror.
Halim Istrefi, som är klubbordförande, har jobbat sedan 2004. Det är hans andra flytt, fabriken hette Premira från början.
– Det vore bra om fler blev aktiva i klubben, säger han och hoppas att det också blir det på årsmötet i februari.
Halim Istrefi berättar att det är ett 60-tal anställda och att organisationsgraden ligger kring 70 procent, som på andra ställen.

I omklädningsrummet stöter vi på Hans Pettersson, som just nu är fabrikens enda skyddsombud. Tidigare var de tre, men två tjejer har precis slutat och de behöver fylla på. Han håller med de andra om att det ändå blivit mycket bättre. Ytorna gör det möjligt att använda tekniska hjälpmedel.
Många har jobbat i 15–18 år på sallads- och smörgåsfabriken, som hela tiden legat i Lindesberg, men haft olika ägare och namn.
Det är den lokala Ica-handlaren i Lindesberg, Per Eriksson, som varit byggherre och som äger fastigheten. Nordic Lunch, som är ett dotterbolag i den norska Bama Gruppen, hyr in sig i fabriken.