Avtalsrörelsen 2016 har sparkat igång. Nu är det hög tid att prata med en förtroendevald eller skriva en motion till förbundsmötet om vilka avtalskrav Livs ska prioritera.
Under en vecka i april åkte Mål & Medel till verksamhetsträffarna i regionerna Norr, Mitt, Öst, Väst och Syd för att lyssna på de förtroendevalda.  Det som var den genomgående uppgiften på samtliga träffar var att grupparbeta kring vilka frågor som man vill att förbundet ska driva i avtalsrörelsen. Det gällde att lyfta fram tre områden som man ville prioritera.
På träffarna redovisades också en enkät som gjorts av Facken inom Industrin, där Livs ingår, och den visade att inhyrning och visstidsanställningar ökar inom industrin. Det finns en trend inom industrin som går mot att låta 80 procent av arbetskraften ha fasta anställningar och 20 procent tillfälliga. Frågan var: Går det att formulera avtalskrav som motverkar denna utveckling?

Ett annat diskussionsämne på träffarna var deltidspension. Pensionsfrågan kommer troligen att finnas med i kommande avtalsrörelse. Den som fyllt 60 år har möjlighet att gå i delpension på 50 procent. För två år sedan påbörjades en avsättning med 0,5 procent av löneutrymmet. Frågan är om mer ska tas av löneutrymmet för att det ska bli något mer rejält i tid.
Alltså, frågan är om det finns intresse för att ta pengar från löneutrymmet för att bygga ut deltidspensionslösningen. En möjlighet att snabbt öka kontot vore att växla in timmar från det nuvarande arbetstidskontot som är på 47,5 timmar. Förslagsvis ta 7,5 timmar från arbetstidskontot och låta dessa timmar gå till uttag av deltidspension.

I region Norr rådde delade meningar om det var en bra idé att ta pengar från arbetstidskontot för att lägga på deltidspensionslösningen.
Martin Fürst, Arla i Östersund, var positiv till att bygga ut deltidspension, men ville inte använda pengarna från arbetstidskontot till det.
Det var också den genomgående uppfattningen på verksamhetsträffarna. Visst, att bygga ut deltidspension kan vara bra, men ta inte pengar (timmar) från det mycket populära arbetstidskontot till det.

I region Väst konstaterade Mona-Lisa Jagstedt från Abba i Kungshamn att medlemmarna vant sig vid att ha ett visst antal timmar på arbetstidskontot. De förväntar sig att kunna bolla med dessa timmar själva och välja hur de tar ut dem.
Det kan ju vara så att den som under ett år är föräldraledig väljer att ta ut dem i pengar, men därefter vill ha dem i ledighet för att vara med barnen på aktiviteter i skolan.
Även Maria Janiak från Delicato i region Öst sa att arbetstidskontot var mycket uppskattat. Många medlemmar på hennes arbetsplats är äldre och kommer inte att hinna arbeta upp en deltidspensionslösning innan de går i ålderspension.
Dennis Eriksson från Atria i Sköllersta berättade att de hade en lokal överenskommelse med företaget om att medlemmarna som använde det nuvarande arbetstidskontot till pension ska få 10 procent mer. Företaget slipper ju betala arbetsgivaravgifter på dessa pengar. Samma borde gälla för alla och också för deltidspensionen om den byggs ut, menade de förtroendevalda i region Mitt, som också skulle låta det bli en avtalsmotion.

Att det finns ett stort och växande problem med inhyrning var tydligt på alla regionträffar utom i region Norr där det knappt finns några inhyrda.
Om det fanns några avtalskrav som skulle kunna skärpa villkoren för inhyrning var tveksamt.
Snarare gällde det att klubbarna verkligen bevakar att arbetsgivaren lever upp till sin förhandlingsskyldighet innan inhyrda tas in, att det är ett seriöst bemanningsföretag och att det inte är frågan om att täcka
ett permanent arbetsbehov.
I region Syd konstaterade man att det kan vara oerhört svårt att kolla om de inhyrda verkligen får rätt lön, alltså genomsnittligt förtjänstläge på arbetsstället. Om det finns ett ackordslönesystem ska de inte jobba på det, utan få ett genomsnitt av förtjänsten. Det ska vara dyrare för arbetsgivaren att använda bemanningsanställda.
– Vi måste bli tuffare, konstaterade Neziya Rahman från Pågen i Malmö.
Vad gäller visstidsanställningar menade region Mitt att det skulle vara tvång på att arbetsgivaren ska skicka  en kopia på anställningskontraktet till facket redan första dagen och inte först efter en vecka.