Ny ägare lovar jobb till Bjuv

Nr 3/2018

Den 6 februari blev det officiellt att Foodhills övertar Findus gamla anläggning i Bjuv.
– Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en global hållbar utveckling, säger Foodhills ordförande Bengt Persson i ett pressmeddelande.
Foodhills bedömning är att det nya centret kan skapa minst lika många nya jobb som Findus sysselsatte vid nedläggningen, alltså runt 600 personer.
– Det är ett glädjande besked att det görs en stor satsning på svensk livsmedelsindustri med ambitionen att skapa många nya jobb, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i en kommentar.
Enligt avtalet ska Foodhills och Findus samarbeta inom forskning och utveckling, cirkulära matkedjor och fryslager.

Foodhills största ägare är Backahill som utvecklar fastigheter, Magnihill som utvecklar, producerar och säljer grönsaker samt Lantmännen.
Bakom Foodhills visionen om matens Silicon Valley står även Region Skåne och Bjuvs kommun. Det är ett avancerat kretsloppstänkade som man tänker sig, där många olika företag förbinds med varandra.

Tio medlemmar i Livs som är anställda i bemanningsföretaget Veolia som skött Findusfabriken i Bjuv har blivit uppsagda i samband med att Foodills tar över fastigheterna den 1 mars.
– Det är fullt naturligt att så sker, säger Håkan Persson, lokalombudsman på Livs region Syd, som nu inleder förhandlingar om medlemmarnas framtid.