Forskare vid KTH i Stockholm har tagit fram ett verktyg för riskbedömning och hantering av belastningsskador som heter Ramp och som kan laddas ner gratis på KTH:s hemsida.

Det handlar om hur man på ett systematiskt sätt riskbedömer och åtgärdar arbeten där man använder kroppen som redskap och som kan leda till olika typer av belastningsskador. Inom livsmedelsindustrin är det till exempel plocknings- och packningsarbeten på lager.
Forskarna vid KTH har utvecklat det webbaserade verktyget i mycket nära samarbete med fyra företag, varav två är livsmedelsföretag. Det ena är Arla Foods, vars personal i kyllagret i Kallhäll är drabbade av höga sjuktal. Kallhällmejeriets samarbete med forskarna går många år tillbaka. Problemen med belastningsskador och upprepat arbete i kylda lokaler har varit välkända i decennier.
Det andra företaget är Svenskt Butikskött som ska använda verktyget när de bygger om en fabrik på Gotland.
– Det går med hjälp av Ramp att jobba proaktivt, att designa bort, eller i varje fall minska, riskerna att utveckla belastningsskador redan när en fabrik byggs och arbeten utformas, säger Linda Rose, ergonomiforskare, som tillsammans med doktoranden Carl Lind tagit fram verktyget på KTH.
Hur fungerar då Ramp? Den som genomför bedömningen samlar information om det arbete som ska bedömas genom observationer, till exempel genom att studera arbetsställningar och rörelser och genom mätningar till exempel av tryck- och dragkrafter. Faktainsamlingen sker också genom samtal med dem som utför arbetet och där det är lämpligt att dokumenteras arbetet med film och foto.

Man matar sedan in bedömningarna av olika riskfaktorer för det specifika fallet i det digitala Ramp-verktyget.
Resultatet presenteras med hjälp av en tregradig färgkodad risk- och prioritetsnivå för de olika riskfaktorer som bedöms, från grön som signalerar låg risk för de flesta till rött som signalerar hög risk för det stora flertalet. I bedömningen får riskminskande åtgärder hög prioritet.
På KTH:s hemsida berätta Linda Rose om de möjligheter som det nya Ramp-verktyget ger.