– Vi räknar med plus minus noll vad gäller jobben. Vi kommer att få hushållsost som görs på jämtländsk mjölk, men vi kommer att förlora en mängd ostar som säljs under märket Familjefavoriter, säger Martin Försth, klubbordförande på Arlas mejeri i Östersund.
Så något stort glädjebesked är Arlas satsning alltså inte.
– Men det är klart att det är roligt att det investeras i mejeriet i Östersund. Det var länge sedan. Jag tycker att hushållsost gjord på jämtländsk mjölk smakar bättre än hushållsost på annan mjölk, säger han.
25 miljoner kronor kommer Arla att satsa på den nya produktionslinjen i Östersund. Det är en del av Arals satsning på lokalt ursprungsmärkta ostar. Men det är långt ifrån den fullständiga bilden, påpekar Martin Försth.
– Totalt kommer vi att göra mindre ost i Östersund efter den här omstruktureringen. Så blir det när Familjefavoriterna flyttas till Götene.

Den stora volymen av hushållsost för den svenska marknaden kommer även fortsättningsvis att produceras av Arla på ett mejeri i Danmark. Denna hushållsost är billigare och inte gjord på ”lokal mjölk”, men den gjordes på svensk mjölk i Falkenberg fram till mars 2013. Då var den fortfarande lönsam men ansågs mindre lönsam än mjölkpulver till den globala marknaden, och därför blev den nerlagd och flyttad.
Efter det byggdes Falkenbergsmejeriet om till norra Europas största mejeri för cottage-cheese och Skövde-mejeriet som utvecklat denna produkt framgångsrikt lades ner.

I samband med bygget av den nya produktionslinjen i Östersund kommer all produktion att samlas i en byggnad och oanvända ytor kommer hyras ut eller säljas. Företaget kommer parallellt med bygget se över det framtida personalbehovet och när analysen är klar inleda lokala förhandlingar med fackklubben.