Region Väst är bäst på att värva elevmedlemmar

Nr 4/2018

Det borde vara möjligt att värva fler elevmedlemmar.
I början av mars var de inte fler än 36 stycken. Bäst på att värva är de i region Väst där de sedan en tid tillbaka satsar aktivt på skolinformation till elever som går Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Mål & Medel är med när Rebecca Borck, från Dafgårds, och David Bayard, från Arla Foods, besöker Praktiska gymnasiet i Trollhättan för att hålla skolinformation.
Rebecca har länge varit fackligt aktiv medan David är ganska så nyvald. Båda är ungdomsansvariga och uttalat engagerade i att sprida kunskap om facket och den svenska modellen. Hittills har det gått över förväntan.
– Jag har aldrig stött på någon lärare som sagt att vi inte får komma och informera, tvärtom så brukar de vara väldigt positiva.
Det är elever som går Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot bageri och konditori som Rebecca brukar träffa. Den här dagen har hon och David fått uppgift om att de ska träffa sju elever på gymnasiet i Trollhättan, men i slutänden blir det bara en elev: Albin Granbom.
Efter att ha svängt ihop en Charlotte Russe, en dessert som består av rulltårta och hallonmousse, slår han sig ner vid bordet i undervisningsköket för att få information om hur den svenska modellen fungerar och om vilka fackliga rättigheter och skyldigheter han har.
Albin Granbom tar studenten till våren. Han är nöjd med sin gymnasieutbildning som består av mycket praktik – två till tre dagar i veckan. Han har kommit fram till att det är konditor han vill arbeta som.
– Det är roligt att göra tårtor och ganska så lätt, säger han och berättar att hans favorittårta är Wilmatårta som består av sockerkaksbotten, vaniljkrämgrädde, hallon, marsipan och vit chokladtryffel.
Han lyssnar uppmärksamt på den fackliga informationen, men ställer inte så många frågor. En del har han hört tidigare, påpekar han. Rebecca Borck besöker regelbundet skolan och han var med förra året när hon informerade de som då gick i årskurs tre. Han konstaterar att han blivit klokare och att det låter bra det som de har berättat, men han är ändå inte beredd att på stående fot bli elevmedlem även om det är gratis.
– Jag vill fundera på saken, förklarar han.
Region Väst utmärker sig annars positivt när det gäller elevmedlemmar. I början av mars fanns 36 elevmedlemmar i Livs varav 31 värvats i region Väst.

I region Väst har de ett tiotal skolor som de besöker regelbundet varje år. Rebecca Borck tycker att det är en viktig uppgift. Information om facket var något som hon själv saknade när hon gick på gymnasiet, detsamma gäller David Bayard.
– Det var ingen som kom och informerade oss när jag gick på gymnasiet, varken någon från LO eller från något förbund, berättar han.
Det är samtidigt inte mycket tid som de har på sig att informera, det handlar om max en timme alternativt 90 minuter beroende på hur många elever det är.
– Vi försöker att ge så kortfattad information som möjligt och fokusera på vad eleverna bör tänka på när de kommer ut på sitt första jobb, säger Rebecca Borck.
Något som hon lagt märke till är att även lärarna är intresserade av att lära sig om arbetsmarknaden och den svenska modellen.
– Det är inte ovanligt att lärare sitter med och ställer frågor.

Elevmedlemskapet som är gratis övergår inte automatiskt till ett ordinarie medlemskap i Livs när man börjar jobba. För det krävs en aktiv handling. Rebecca har för vana att höra av sig till elevmedlemmarna framåt hösten efter att de tagit studenten för att motivera dem att gå med i Livs och då bli betalande medlemmar.
– Det är sagt att ombudsmännen ska göra en uppföljning, men jag tror att det är bra att hjälpas åt så att det blir gjort.

Relaterade artiklar