Sossarna vill ha ordning och reda

Nr 6/2018

– Vi är det parti som tar ordning och reda på allvar och också levererar det, sa Stefan Löfven, när han presenterade Socialdemokraternas handlingsplan för en trygg arbetsmarknad.
Handlingsplanen som är framtagen tillsammans med fackförbunden är i tio punkter. Förutom statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var Handels ordförande Susanna Gideonson med på presskonferensen den 30 maj.
Viktigaste punkten är att avskaffa allmän visstid som infördes av alliansregeringen.
– En miljon arbetstagare är deltidsanställda och 600 000 är visstidsanställda. Var fjärde arbetarkvinna har en tillfällig anställning. Och så kan vi inte ha det, sa Susanna Gideonson.
Hon lyfte fram vilka konsekvenser den bristande tryggheten får för individen. Det skapar stress, en dålig ekonomi och till slut en urusel pension. Många jagar hela tiden timmar för att få det att gå ihop. Man kan inte planera sitt liv, inte köpa hus, det finns ingen fritid.

Ett viktigt steg mot en lösning av problemet är att avskaffa allmän visstid. Det är det viktigaste kravet som Socialdemokraterna går till val på.
– Ibland behövs det visstidsanställningar på arbetsmarknaden, men det ska finnas ett skäl till det, inte bara för att man har lust, sa Ylva Johansson.
Hon konstaterade att ett avskaffande av allmän visstid också löser problemet med SMS-anställningar.
– Vi vill stärka rätten till heltidsanställning, den som har deltid och erbjuds en heltid, ska få en halverad uppsägningstid, så att man kan ta heltidsjobbet.

Anställningsskyddet ska stärkas så att så kallad hyvling inte längre är möjlig. Från en dag till en annan ska inte den anställdes arbetstider kunna hyvlas ner från heltid till deltid.
Socialdemokraterna vill att anställningsskyddet inte bara ska gälla tjänsten utan även nivån. Är du anställd på heltid ska du också ha ett skydd för att du är anställd på heltid.
En annan viktig punkt är stärkt regelverk för bättre arbetsmiljö.
– Vi vill utöka tillträdet för regionala skyddsombud. Idag får de gå in där det finns medlemmar. Vi vill utvidga det till alla arbetsplatser där man har kollektivavtal, för att det ska gälla utländska arbetsplatser, där det inte finns medlemmar i det svenska facket, sa Ylva Johansson.

Relaterade artiklar