Om man jobbar skift och natt är det viktigt med återhämtning. En arbetstidsförkortning som syftar till bättre hälsa för skiftarbetare, tror stressforskaren Göran Kecklund vore en bra idé. Det skulle leda till att fler orkar jobba till pension.

I 20 år har Göran Kecklund forskat om arbetstider, stress och sömn. Ofta i samarbete med fackförbund för att förmedla aktuell kunskap.
För tre år sedan kom han och några andra forskare på Stressforskningsinstitutet ut med en skrift tillsammans med Pappers och Skogsindustrierna (arbetsgivarsidan), som heter Skiftnyckeln och som syftar till att berätta om hur man som industriarbetare påverkas av oregelbundna arbetstider, men också om vad man själv kan göra för att motverka de negativa effekterna.
– Det är orealistiskt att tro att vi kommer att slippa undan skiftarbetet. Tillsammans med Pappers ville vi bidra med kunskaper till en mer realistisk debatt, säger Göran Kecklund.
Självklart ska sägas att det också finns fördelar med att jobba skift, som högre lön och fler långledigheter, men det finns stora nackdelar, konstaterar Göran Kecklund.
Skiftarbetet kan påverka hälsan och leda till trötthet och störd sömnrytm. Forskning har visat på samband mellan skift och ökad risk för de två vanligaste cancerformerna: bröstcancer och prostatacancer. Dessutom är stress en etablerad riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. All forskning visar att långvarig stress skapar obalans i kroppen som gör oss mer mottagliga för sjukdom.
Göran Kecklund berättar att teveteamen på 1990-talet, då han precis kommit med sin avhandling, brukade låta honom gå den lilla parkvägen förbi tegelbyggnaden, där Stressforskningsinstitutet är inrymt, medan speakertexten gick på. Det är en vacker plats, Frescati Hage, tio minuters gångväg från Stockholms universitet.
– I början ville de ha mig fotograferad liggande i en säng med en kudde under huvudet på sömnlabbet. Numera är allmänhetens kunskaper om arbetstider, stress och sömn på en mycket högre nivå.

Det finns ett sömnlabb i källaren på Stressforskningsinstitutet som är utrustat med två ljudisolerade sovrum och en klimatanläggning för temperatur.
Det finns tillgång till utrustning för att registrera variationer i vakenhet, sömnmönster, hjärtfrekvens, blodtryck och andning.
Hit brukar ibland trötta forskare smita ner för att ta en tupplur. Göran Kecklund hör till dem som ser nyttan av att ta en tupplur, även på betald arbetstid, om man drabbas av ett kraftigt sömnbehov under arbetet.
– Ja, blir man toktrött är det bättre att göra det än att begå något allvarligt misstag. Vid två-tre på natten är den biologiska klockan inställd på sömn.

Men arbetstid är arbetstid. Det bästa, enligt Göran Kecklund, är att ha schemalagda raster på natten, även om det innebär att man måste vara kvar längre tid på jobbet.
– Man kan ordna så att det finns en bekväm fåtölj som står på ett tyst ställe, där man kan sätta sig, ställa klockan på 15 minuter, somna in lite ytligt, inte för djupt, det går att organisera sådant.
Att ha måltidsuppehåll på natten är inte samma sak som rast, påpekar han, för rasten är inte betald. Det gör att man har rätt att varva ner.
– Det handlar om återhämtning. Stress är inte i sig farligt, tvärtom. Stress kan vara bra. Det är den långvariga stressen utan möjlighet till återhämtning som är problemet.

• Hur ska man se på skiftarbetet? Ska det ge bättre ekonomisk kompensation? Högre OB?
– Ja, utan tvekan ska skiftarbete kompenseras ekonomiskt, men det perspektivet får inte överväga. Det viktigaste är att se på det ur ett säkerhets- och hälsoperspektiv.
Arbetsgivaren har ansvaret för hur arbetet organiseras. I det ligger att se till att det finns möjligheter till raster och pauser, att det går att varva ner på natten. Att de oregelbundna arbetstiderna schemaläggs på ett sätt som är skonsamt för den anställdes hälsa.
Göran Kecklund tror att arbetstidsförkortning för skift- och nattarbetare är viktigare än den ekonomiska ersättningen. Det är något som Pappers och flera andra fackförbund har tagit fasta på. Fackförbunden har satsat på att gradvis minska arbetstiden för skift- och nattarbetare. På pappersbruken ligger veckoarbetstiden på 33,5 eller 34 timmar vid åretruntdrift, det vill säga arbete 24 timmar, sju dar i veckan, även storhelger. Göran Kecklund menar att facket ofta har intagit en allt för feg position i konflikten mellan skiftarbetarens hälsa, fritid och ekonomiska ersättning. Facket vill inte så gärna vara kritisk till sina egna medlemmar.
– Om man har ett jobb som inte är särskilt stimulerande, det är bundet och monotont, då lever man för sin fritid. Då är det förståeligt om man vill lägga arbetsscheman så att man får så mycket sammanhängande ledighet som möjligt. Det är bra ur ett socialt perspektiv. Men det är inte bra ur ett hälsoperspektiv. Vid skift- och nattarbete behöver kroppen återhämtningsperioder. Man kan klara av mycket belastning bara det finns tid för återhämtning.

Göran Kecklund tror inte att det kommer fler generella arbetstidsförkortningar, dessa gjordes utifrån arbetstagarnas skyddsbehov. Fortfarande finns ett starkt skyddsbehov, men det varierar från bransch till bransch. För dem som har jobb som liknar hans eget, forskare, tjänsteman, kan 40 timmars arbetsvecka fungera bra.
Men inom många andra branscher behövs en annan syn på arbetstiderna och vad människor kan orka på lång sikt. Oregelbundna arbetstider kommer att finnas. Fysiskt ansträngande jobb kommer också att finnas, liksom bundna och monotona jobb.
Hur dessa jobb med sina hälsorisker ska organiseras så att arbetstagarna klarar av att ha dem tills de går i pension vid 65 eller helst 67 års ålder är den stora frågan.
– Samhället accepterar inte ökade sjuktal. Skattetrycket tillåts inte öka. För individen är det en ekonomisk katastrof att tvingas till förtidig pension.

• Så vad är lösningen?
– Jag tror på ny Saltsjöbadsanda mellan arbetsgivare och fackföreningar med olika lösningar för olika branscher beroende på arbetsbelastning. Den arbetstidsförkortning för skiftarbetare som införts inom vissa verksamheter, både inom industrin och vårdsektorn, tycker jag är mycket bra och gör att skift- och nattarbetet kan bli långsiktigt hållbart.