Hälsingestintan investerar 50 miljoner i ett mobilt slakteri som ska bemannas med fyra slakteriarbetare och en kontrollveterinär. Tanken är att det ska bli en lugn och stressfri miljö för de 30 djur per dag som ska slaktas.

Det är inga nya kunskaper som krävs av slakteripersonalen, men arbetsmiljön kommer att bli trängre än vid vanlig slakt eftersom bilarnas bredd på svenska vägar inte får överstiga 3,10 meter. Det är det första mobila slakteriet i Europa. Det är det enda i sitt slag, men det finns liknande i USA för att slakta bufflar.
Hälsingestintans vd Britt-Marie Stegs kallar det för ”det etiska köttet” och det är på köttkrogen nummer ett i Stockholm, AG på Kungsholmen, som det mobila slakteriet presenteras.

För 15 år sedan startade Britt-Marie Stegs företaget Hälsingestintan. Målet var att ta fram ett exklusivt kött från djur som haft det bra. På gammaldags sätt skulle det hängmöras i en vecka. Hon säger att hon länge haft tanke på det mobila slakteriet, men att det först nu gått att förverkliga.
Det är först nu Hälsingestintan har den kundbas som behövs, nämligen konsumenter som är beredda att öppna plånboken och köpa kött av hög kvalitet.

Husdjursprofessorn Bo Algers är entusiastisk för idén. Han har jobbat med djurhälsa i 40 år och har längtat efter ett mobilt slakteri i Sverige.
– Hälsingestintan som går först är modiga. Det är viktigt för djurvälfärden att vi slipper transporterna, det stora problemet är indrivningen, transporterna, driva ut djuren och ofta stalla över dem till slakt nästa dag.

Det har varit svåra saker som Hälsingestintan varit tvunget att lösa för att förverkliga idén. Livsmedelslagen måste självfallet uppfyllas. Kapacitet i det mobila slakteriet måste vara tillräckligt hög för att hålla nere kostnaderna.
Det mobila slakteriet ska vara färdigt att rulla iväg den 1 september. Det är en lastbil med släp. Det är slakt i den ena enheten och kylförvaring i den andra. Kapaciteten ska vara 30 djur per dag.
Chefen för slakteriet blir Thomas Lyck som på golvet i restaurang AG visar planen.
– Vi ska utnyttja djurens naturliga beteende att vilja gå in, vi jobbar med deras nyfikenhet, det ska vara öppet, inga trösklar, några påfösare ska inte användas, det finns en bedövningsbox. Djuren bedövas, avblodas, det blir två halvor som klassificeras, stressfritt.
Han håller på att rekrytera slakteripersonal.

– I planen finns att vi ska ha egen uppfödning med 1000 djur. Det är en stor besättning, det finns inte så många av den storleken i Sverige. Det ska vara svenskt foder. Vi kommer att köra köttet till vår hängningshall i Eskilstuna där vi också styckar det, säger Thomas Lyck.