Trygghet för vanligt folk fackets devis inför valet

Nr 3/2018

Fokus i LO:s valrörelse kommer att ligga på ”Trygghet för vanligt folk”. För att nå dit kräver LO trygghet i vardagen, fler och bättre jobb och ökad jämlikhet.
Innehållet i LO:s valplattform presenterades i slutet av januari när LO hade valupptakt i Folkets Hus i Stockholm för 700 deltagare från 14 medlemsförbund, däribland ett 20-tal deltagare från Livs.
– Det vi pratat mycket om i LO-styrelsen och med er runt om i landet, är att människor behöver känna trygghet i vardagen, och att människor av många orsaker känner att otryggheten brer ut sig också i arbetslivet. Vi har alldeles för många medlemmar som känner otrygghet, sade Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Det är därför som LO i valrörelsen kräver en satsning på den gemensamma sektorn, förklarade han.
– Det är välfärden som utvecklar och minskar skillnaden mellan människor, det är välfärden som gör att vi är lika inför lagen. Vi vill trygga välfärden och den svenska modellen.

Det var Karl-Petter Thorwaldsson och Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, som presenterade valplattformen och de krav LO:s förbund ställer på Socialdemokraterna i valrörelsen.
– Vi vill ha fler och bättre jobb. Det är genom arbete som vi bygger landet. Tyvärr är det så att alla inte har ett jobb att gå till, många får inte jobba alls, andra inte så många timmar som de skulle önska sig och andra får inte ett fast jobb, sade Therese Guovelin och efterlyste fler tillsvidareanställningar.
Hon konstaterade också att arbetsgivare använder möjligheten till allmän visstidsanställning av en enda anledning; det är för att de kan göra det och att det måste det bli slut på.
– Jag skulle kunna prata hur länge som helst under rubriken motverka otrygga tidsbegränsade anställningar, men egentligen skulle jag kunna säga det i två ord, vi ska ha schysta villkor.
I valplattformen står att läsa att LO anser att Sverige inte varit rikare än idag och aldrig haft så stora möjligheter att bygga för framtiden. Men att det då handlar om att ha en rege–ring som sätter vanligt folks trygghet främst. Enligt plattformen är det därför LO stöder Socialdemokraterna.

För att göra skillnad så satsar LO nu totalt 30 miljoner kronor på valrörelsen. Framförallt kommer pengarna gå till en kampanj där målet är att medlemmar ska genomföra en halv miljon samtal med andra medlemmar, antingen genom telefonsamtal eller genom samtal på arbetsplatsen.
–Jag är övertygad om att vi kommer att nå och slå det målet. Jag har varit med om ganska många valrörelser genom åren. Men jag har aldrig varit med om inför en valrörelse att så många sagt att de vill vara med och hjälpa till, sade Therese Guovelin.

Relaterade artiklar