Hallå där…
…STEFAN HORTLUND, kyrkopolitiker (S) och bageriarbetare på Polarbröd i Älvsbyn.

– Alla som är med i Svenska kyrkan har rätt att rösta och ska vi behålla en folkkyrka öppen för alla är det viktigt att man använder sig av sin rösträtt.

Är kyrkan politisk?
– Till en viss del. Det är vi kyrkopolitiker som lägger upp ramarna för kyrkans sociala arbete och ser till att alla som behöver vår hjälp också får det. En politisk fråga är till exempel om kyrkan ska hjälpa både kristna och icke-kristna och det tycker vi socialdemokrater att den ska, men det gör inte Sverigedemokraterna.

Så det är betydelsefullt att rösta?
– Ja, deltagandet i kyrkovalet är ofta lågt och det gör att det parti eller den grupp som lyckas mobilisera många väljare, får ett stort genomslag.

Finns det fler frågor som skiljer?
– Prästens rätt att vägra viga samkönade äktenskap är en sådan fråga. Jag anser att alla präster i vår kyrka ska viga alla. Det har med allas lika rätt och värde att göra.

Hur kommer det sig att du är aktiv i kyrkan?
– Jag blev tillfrågad och i den vanliga partipolitiken på lokal nivå kan det bli mycket käbbel, men i kyrkopolitiken försöker vi komma överens över partigränserna. Det känns meningsfullt.

Är du troende?
– Jag tror att det kan var motiverande om man är det, men jag är inte det. För mig handlar det om att ha en gemensam värdegrund och att kyrkan har en viktig roll för att upprätthålla den.

Går du i kyrkan på söndagar?
– Inte så ofta som jag skulle önska, men nu har jag fått frågan om jag vill bli kyrkvärd och då kommer jag att gå oftare.

Fotnot: Kyrkovalet är de direkta kyrkliga val som var fjärde år vid ett och samma tillfälle tillsätter de beslutande instanserna i Svenska kyrkan, bland annat kyrkomötet som är det högsta beslutande organet. I god tid före valdagen den 17 september kommer alla som är med i kyrkan att få sitt röstkort hem i brevlådan och information om vallokal och hur det går till att poströsta.