Varsel efter förlorat EMV-kontrakt

Nr 6/2017

Efter att ha förlorat ett EMV-kontrakt med Ica varslas 15 livsmedelsarbetare om uppsägning vid Lantmännens pannkaksfabrik i Laholm.
– Det är ett helt skift som får gå. Vi har följt Las-listan och det är arbetskamrater som jobbat i 6-7 år som blir av med jobbet, säger Jonny Weinitz, Livs klubbordförande på fabriken.
Att vara EMV-producent är förknippat med otrygghet. Kontrakten är stora, men korta och lätta att säga upp. Det finns inte så många producenter inom landet. I det här fallet blir produktionen förmodligen inte kvar i Sverige utan den flyttas utomlands, gissar Jonny Weinitz.
– Det tycker jag ändå konsumenterna kan vara uppmärksamma på. I dag är det bara hälften av maten som vi köper gjord i Sverige.

Pannkakor förknippas nu med närhet och på Ica-förpackningarna har det stått att deras produceras i Sverige, men så kommer det förmodligen inte att stå i framtiden.
Produktionen vid fabriken i Laholm har renodlats. Idag är det pannkakor, raggmunk och crêpe som tillverkas. Lantmännen har investerat i nya pannkaksmaskiner.
Efter uppsägningar kommer det att vara cirka 50 anställda kvar i produktionen.