Granskningen av Kommunal som Aftonbladet gjort har väckt frågor om andra fackförbunds reglementen. Hans-Olof Nilsson, Livs, förbundsordförande, säger att förbundet löpande ser över regler för representation, för uthyrning av förbundets lägenheter och för tjänsteresor.
– Vi har inga sådana excesser som avslöjats i fallet Kommunal. Jag har svårt att förstå hur detta uppstått. Kan det vara så att de är för stora, att de varit så uppfyllda av sin egen storlek att de blivit fartblinda?
Han välkomnar granskningen som Aftonbladet gjort. Samtidigt tillstår han att han från början såg det hela som en häxjakt på Kommunal. Han trodde inte att det var så illa ställt som det nu visat sig.
– Jag är mycket förundrad över det som kommit fram. Kommunal har gjort mycket gott för sina medlemmar, men sådana här beteenden är naturligtvis inte acceptabla, säger han och fortsätter:
– De har nu myntat begreppet att de ska kunna se sina medlemmar i ögonen. Det är bra. Jag brukar citera PO Edin. ”Man ska aldrig göra något som man inte kan berätta på ett klubbmöte.” Glömmer man det, det är då man går fel.

• Är det något som gör att Livs behöver se över sina regler och policys?
– Nej, inte på grund av granskningen av Kommunal. Däremot ser vi löpande över våra regler vilket vi är igång med just nu vad gäller både representation och tjänsteresor.

• Hur ser förbundets policy ut idag för intern och extern representation?
– Det som gäller är att servering av alkohol bör ske med återhållsamhet, med alkohol avses öl, vin, olika former av starksprit. Det som är praxis är max två glas öl eller två glas vin.

• På julfesten serverades det också nubbe (max två) till dem som ville ha, är servering av starksprit något som kommer att vara tillåtet även framöver?
– Vi får se, det är för tidigt att svara på. Vi påbörjade översynen av vår policy för representation för en månad sedan och vad vi kommer att landa i vet jag inte. Planen är att presentera en ny policy på förbundsmötet i maj.

• Vad gäller vid tjänsteresor? Får respektive följa med?
– Nej, respektive får inte följa med. Vi följer Union to Unions (tidigare LO-TCO Biståndsnämnd, red. anm.) policy för tjänsteresor. Då de nyligen antagit en ny policy så behöver vi se över vår. Det gör vi nu och även den kommer att fattas beslut om på vårens förbundsmöte.

• Hur många hyreslägenheter har förbundet?
– Vi har 20 lägenheter i en fastighet i innerstaden som förbundet äger. Vi har också tre affärslokaler i denna fastighet.

• Vad gäller för uthyrning?
– Vi följer den policy som LO lagt fast för uthyrning av lägenheter. Vid behov kan anställda som vi rekryterar erbjudas övernattningslägenhet. Förr handlade det om förstahandskontrakt, det gör det inte längre, de får andrahandskontrakt, säger han och fortsätter:
– Det finns inga nära och kära som får lägenheter. I den mån vi får lägenheter över, så finns en frivillig överenskommelse att lämna dem till Bostadsförmedlingen.
Hans-Olof Nilsson berättar att han själv och ytterligare några ombudsmän fått förstahandskontrakt enligt de regler som gällde tidigare.

• Har lägenheter lämnats till Bostadsförmedlingen?
– Ja, men hur många vet jag inte. Det är väldigt få lägenheter som blir lediga.

• Har förbundet någon kursgård?
– Nej. Och ingen restaurang heller för den delen.
Men han säger att Livs enligt stadgarna är förpliktigat att ha huvudmannaskap för Anna Johansson Visborgs två stiftelser som förfogar över så väl lägenheter som sommarstugor, mer finns att läsa om denna verksamhet på ajvs.se samt www.visborgsminne.se

• Hur granskas att förbundets reglementen och policys följs?
– Både förbundets förtroendevalda revisorer och den auktoriserade revisorn granskar detta fortlöpande.