Vilken facklig fråga tycker du som ung är viktigast?

Nr 11/2017

Henrik Selmquist, 22 år, Finax Bakery i Höganäs, region Syd:
– En god arbetsmiljö är viktigast för mig så att jag kan arbeta tills det är dags att gå i pension. Det finns mycket att ta tag i på min egen arbetsplats. Vi jobbar mycket stående och arbetspassen är långa. Jag skulle vilja att det fanns möjlighet att vila benen ibland.

Emmanuel Omotayo, 25 år, Datschaub i Malmö, region Syd:
– Fler unga medlemmar måste börja engagera sig i det som rör våra rättigheter och skyldigheter både mot varandra och samhället i stort. För att klara detta måste vi få utbildning, tillgång till information, mentorskap och allt annat som behövs för att förbereda oss för våra framtida roller.

Nathalie Båtnes, 30 år, Jakobdals Chark i Göteborg, region Väst:
– Hur vi ska få fler ungdomar att engagera sig, allt hänger på det. De som har fackliga uppdrag blir äldre och går i pension. Det är därför viktigt att få in ungdomar. Det är inte helt lätt och beror ofta på okunskap. Ett bra sätt är om ungdomar kan aktivera andra ungdomar.

Josefine Karlsson, 26 år, Source Food Production i Skåne, region Syd:

– Att få det stödet du behöver från facket för att engagera dig oavsett om det finns klubb eller inte. Det är viktigt med facklig introduktion så du vet vilka rättigheter du har. Det är viktigt att få en bra start på arbetslivet, det är lätt att som ung bli utnyttjad.

Femmy Fällgren, 24 år, Skrufs Snus, region Öst:
– Det är mycket som jag tycker är viktigt. Men det som borde vara prioriterat är att engagera ungdomar fackligt. Det känns som att Livs, ja alla förbund i LO, tappat ungdomarna. De borde synas mer och tas på större allvar. Ungdomsforum är bra. Det är trots allt dagens ungdomar som ska ta över och driva det fackliga arbetet vidare.

Relaterade artiklar