Åke tar kändisskapet med ro

Nr 2/2017

För Åke Jönsson blev jobbet på Barilla i Filipstad en vändpunkt. Sedan blev han också TV-kändis och har medverkat i flera TV-serier som sänts på Kanal 5 och går under smeknamnet Ullareds-Åke.

I tio år har Åke Jönsson jobbat i ompackningen på den stora knäckebrödsfabriken. Det blir mycket tid som han tillbringar i trucken och då med fullt fokus på att rätt produkter hamnar på rätt plats.
Innan gick han arbetslös i nästan tio år med undantag för lite ströjobb. Det var en tuff tid, låter han förstå. Jobbet på Barilla, som han fick genom arbetsförmedlingen, blev en vändpunkt.
– Jag trivs väldigt bra här, säger han och skiner som en sol.
Åke Jönsson är en person med mycket hjärta som har väldigt nära till skratt. Han är också en person som bjuder på sig själv. Det blir påtagligt när han stannar till med trucken för att låta sig intervjuas om sina TV-framgångar.

Det hela började med att han såg en annons att Kanal 5 sökte personer som brukade åka till Ullared för att handla för medverkan i en dokusåpa.
– Jag, min sambo och dotter sökte och till vår förvåning kom vi med alla tre, berättar han.
Är det något som Åke Jönsson gillar är det att åka och handla i Ullared. Det började han med redan 1995. Det har blivit ett oräkneligt antal turer dit genom åren, rekordet är sju gånger på ett år.
Det är ganska långt att köra från Filipstad, 37 mil enkel väg. Så när de åker dit brukar de stanna ett par dagar. Han är ganska så prismedveten, åker dit för att allt är så billigt samtidigt som han betraktar det lite som semester.
– Det handlar inte bara om att köpa saker, det är det sociala också, allt runt i kring.

De första avsnitten om ”Den glade shopparen från Filipstad” spelades in 2013.
– Jag var ganska nervös, berättar han.
Det gick bra och Åke gjorde succé och har medverkat i dokusåpan Ullared sedan dess. I somras spelades nya avsnitt in som börjar sändas den 31 januari.
– Det är mycket sekretess. Jag får inte berätta något. Men folk kommer att få sig ett gott skratt, så mycket kan jag säga.
Ett TV-team på  tre personer har följt honom under sommarens besök till Ullared men han vet inte exakt vad som kommer med av allt som de filmat. Han uppmanar mig att gå in på Youtube och kolla tidigare avsnitt för att jag ska förstå vad det hela handlar om.
– Det är inga ledsamheter som visas. Titta själv får du se. De säger till mig i stort vad jag ska göra, som fiska eller grilla. Sedan händer det saker, jag vet inte hur det kommer sig, men det blir bra TV.
Hans styrka är att kan konsten att slappna av och vågar bjuda på sig själv. Det blir jag varse när jag följer hans uppmaning och tittar igenom några av avsnitten som ligger på nätet. Åke Jönsson är en naturlig komiker, har helt enkelt en medfödd talang.

Han medverkar numera inte bara i dokusåpan Ullared utan även i ”Jakten på storsäljaren” som kammade hem TV-kristallen för bästa dokusåpan förra året. Han var också med i första säsongen av Wild Things som gick i höstas. Den spelades in under en vecka i Argentina 2015.
– Det är den längsta resan jag gjort. Det var verkligen ett äventyr, berättar Åke.
Han fick sällskap på resan av Patrik Jonsson, klubbordförande på Barilla. Åke behövde nämligen en medtävlare då programmet skulle handla om arbetskamrater. Han valde då att ta med sig Patrik som han känner väl. Det var dock bara Åke som i slutänden syntes i bild, Patrik gick inte att känna igen då han var utklädd till bäver.

All exponering i TV har lett till att Åke Jönsson blir igenkänd vart han än kommer. Han har fått skriva många autografer, blivit ganska så fotograferad och fått vänja sig vid att det är många som vill prata med honom. Han tar det med ro.
– Kändisskapet känns bra och jag försöker att bete mig lika mot alla.
Han konstaterar också att TV-uppdragen blivit fler och fler sedan han var med första gången.
– Det har jag inget emot. Jag fortsätter gärna så länge de vill ha mig.