Det är lite lugnet före stormen för Tony Wallin. Det gäller att ha allt på plats innan glassäsongen drar igång på allvar. Då finns inte tid över för annat, då är det glasstillverkning från morgon till kväll som gäller.
Det har gått åtta år sedan Tony Wallin började jobba på Rättviks glass. Företaget var ganska nystartat och han var den förste som anställdes.
– Det var lite av en slump att jag hamnade här. Det berodde på att jag kände chefen. Vi var barndomskamrater och växte upp tillsammans. Det var så jag fick jobbet.
Han har cykelavstånd till jobbet. Tar sig hit på ett par minuter. Jobbar dagtid måndag till fredag. Det kan inte bli mycket bättre. Men han har inte alltid haft det så bra. Innan han fick jobbet gick han arbetslös i fyra år. Han låter förstå att det var ganska så tröstlöst.
– Det är ont om jobb i den här delen av landet. Jag har flera kompisar som går arbetslösa.

Vi träffas på hans arbetsplats en solig dag i slutet av april. Företaget håller till i ett industriområde i utkanten av centrala Rättvik men letar efter nya lokaler för att möjliggöra en mer rationell produktion.
– Vi är ganska så trångbodda, förklarar Tony Wallin.
Glassföretaget har vuxit mycket sedan han började. De har också blivit två tillsvidareanställda plus ett antal säsongsanställda som jobbar i de egna glasskioskerna. De har tre egna i Rättvik, samt ett par kiosker i orter runtikring.
– Vi är riktigt stora i Rättvik, det är vår glass i strut som gäller här.
De producerar glass i femlitersförpackningar. Glassen säljs sedan som kulglass i strutar och bägare inte bara av de egna glasskioskerna utan också av ett 80-tal återförsäljare, framför allt i Dalarna men även längre neråt landet, bland annat i Stockholm och i Göteborg.

Så här i slutet av april har glassförsäljningen inte dragit igång på allvar, det är fortfarande för kallt ute.
– Det här är en bransch som är helt väderberoende. Allt hänger på om det är en fin sommar eller inte. Det behöver inte vara strålande sol, det kan vara mulet väder bara det är varmt så säljer vi. Det är nästan bättre med lite mulet väder så folk orkar ut på dagen, säger han och fortsätter:
– Rättvik lever verkligen upp på sommaren. Juli är den månad som vi säljer bäst. Vi försöker vara väl förberedda. Men det är dyrt att ligga med för stort lager, det beror också på vädret hur försäljningen går.
De har rätt många sorter för att vara en så liten tillverkare, har kommit upp i 43 stycken och fler är på gång.
– Jag har varit med om att ta fram de flesta av de smaker vi säljer. Det gäller att pröva sig fram och testa olika blandningar. Vi går mycket på vad vi själva gillar.

Han visar mig runt i lokalerna och berättar att de har möjlighet att blanda till tre sorter åt gången, 100 liter per sort.
– Jag kunde inte så mycket om glasstillverkning när jag började. Jag har fått lära mig under hand. Min chef är kock i grunden så tack vare honom har jag lärt mig en hel del.
Han brukar också surfa runt på nätet för att samla på sig tips om nya smaker.
– Jag kollar mycket på italienska glassrecept. Jag får uppslag den vägen och försöker sedan anpassa recepten efter svenska förhållanden, framför allt förenkla dem.
Han berättar att de så långt det är möjligt använder sig av lokala råvaror och betonar att de säljer gourmetglass.
– Vi har mer bär och frukt i vår glass än vad många andra har. Så kostar den mer också.
Hans personliga favorit är pistageglass som innehåller rikligt med nötter men tillstår samtidigt att han inte sätter i sig några större mängder glass till vardags.
– Jag tror att det är samma för dem som jobbar på godisfabriker. Det är gott första veckan sedan tröttnar man. Men det blir ändå en del glass då jag smakar av den jag blandar till. Det gäller ju att ha koll på att glassen är okej, en form av kvalitetssäkring.

Fotnot: Allt fler företag slår sig på glasstillverkning i Sverige. 2010 fanns 50 företag (varav 37 med 0-4 anställda).  2015 finns 70 företag (varav 48 med 0-4 anställda).
Källa: SCB.