”I år blir det bara en semla”

Nr 2/2018

Den mest hektiska dagen på året närmar sig för bagaren Paul Adela. För på Einars konditori i Uddevalla är semlor en riktig storsäljare, inte minst på fettisdagen.

I mitten av januari har inte försäljningen av semlor kommit igång på allvar. Det är överhuvudtaget ganska så lugnt på konditoriet.
– Det märks att folk har slut på pengar efter allt julklappshandlande, säger Paul Adela.
Vi sitter i konditoriets lilla servering. Det är inte så många bord som ryms. Här uppe på höjden i slutet av Kungsgatan har konditoriet legat sedan 1932. Det är det äldsta i Uddevalla och ganska så välkänt.
Paul Adela har jobbat här i fem och ett halvt år. Han sökte sig hit för att slippa den långa bilresan på en timme till arbetsplatsen i Tanumshede.
– Nu har jag bara sju minuter till jobbet, bättre kan man inte ha det.
Han kan jämföra eftersom han jobbat i 25 år som bagare. Han började direkt efter att han gått ut gymnasiet. På sätt och vis är cirkeln sluten i och med jobbet på Einars konditori.
– Jag gick i Agnebergsskolan som du ser på andra sidan gatan och gjorde 1991 min praktik på Einars konditori. Men det har hänt otroligt mycket sedan jag praktiserade här. Lokalerna har renoverats, vi har fler hjälpmedel och det är också nya ägare.

Det är inte bara närheten till jobbet som han gillar, det är även kamratskapet. De är bara åtta som jobbar på konditoriet, två av dem är ägare.
– Vi känner varandra väl och har väldigt roligt ihop. Vi kan prata med varandra om allt och vet att det stannar inom väggarna, säger han och fortsätter:
– Jag trivs jättebra och jag tror att de trivs med mig. Jag har lovat att jag inte ska lämna stället förrän jag går i pension.
Den familjära stämningen går igen på konditoriets Facebooksida. Inte minst inlägget för ett par år sedan om en väldigt trevlig bagare som sökte fru, det var Paul det handlade om.
– Det var en arbetskamrat som tröttnade på mitt tjat och gjorde inlägget, säger han och skrattar. Jag har ännu inte träffat någon så det är fortfarande aktuellt. Jag har fått tipset att börja bugga, ska kanske pröva det.
Det kommer nog inte dröja länge innan hans singeltid är slut. Förutom att han har glimten i ögat verkar han vara en ganska så envis person. Ett exempel är övervikten som han blivit av med genom ett ihärdigt promenerande, genom att gå två timmar om dagen i rask takt har kilona rasat av honom.
– Jag mår mycket bättre idag. Jag tänker också mer på vad jag äter än vad jag gjorde innan.
Så att frossa i semlor är det inte tal om.
– Nej, det är slut med det. Jag har bestämt att endast äta en semla i år och då på semmeldagen.

Det kan inte vara helt lätt om man gillar semlor. Sedan premiären i början av januari så bakar han flera hundra semlor per dag, gör både själva bullen och fyller den.
– Vår fyllning är speciell. Det är många konditorier som köper in den, men vi gör vår egen som är en blandning av mandelmassa och vaniljkräm.
Han började jobba klockan halv sex och jobbar fram till klockan 14. Jobbar så måndag till fredag. Utöver det jobbar han varannan helg, men då inte så många timmar.
– Vi har bra arbetstider. Det kan annars vara ett problem i det här jobbet, att arbetstiderna är tuffa och att det är mycket övertid. Men vi har knappt någon övertid alls. De få gånger det händer är när det är fettisdagen eller någon liknande stor dag.
Fettisdagen i år infaller den 13 februari. Det är den dag på året som de säljer bäst. Det brukar handla om cirka 4 000 semlor inklusive ett hundratal semmelkransar.
– Varje år strävar vi efter att slå nytt rekord. Det brukar vara kö utanför och många beställningar som det gäller att hinna med.
De börjar jobba redan vid midnatt och hålla på hela dagen med att producera semlor. De gör i stort sett ingenting annat denna dag.

På Einars konditori är det klassiska semlor som säljs och wienersemlor. Några nymodigheter som semmelwrap är inte aktuellt.
– Jag tror inte att det skulle gå hem i vår kundkrets. Men något som vi säljer allt mer av är glutenfria, laktosfria och mjölkfria semlor. Vi har även vegansemlor.
Till skillnad från året innan så blir det inte läge att vila dagen efter semmeldagen.
– Nej, i år följs den av Alla hjärtans dag som alltid infaller den 14 februari. Då är det moussebakelser som gäller, som tur är så går de ganska fort att få fram.