Johnny blev Papa of Halmstad

Nr 11/2017

– Jag har gjort både Papa II och Papa III, båda dräkterna har jag låtit sy upp i USA, men Papa II tycker jag har det klart starkaste uttrycket, säger Johnny Johannesson som till vardags jobbar på Krönleins.
Vi ses efter jobbet på café Dressinen vid stationen i Halmstad. Det är bara två veckor kvar till den stora Sci-fi mässan i Stockholm och Johnny Johannesson har med all rätt vissa förhoppningar inför cosplay-tävlingen. Med sin tolkning av Ghost-sångarens Papa Emeritus II fick han första pris på mässan i april i Göteborg.
– Jag får ta den största Samsoniteväskan för att få rum med alla kläder och attiraljer, säger han.

Dräkten har han köpt i USA, man lägger en beställning och så syr de upp den. Det gäller att beställa i tid för det tar två månader att få den, men de är väldigt skickligt gjorda.
– Det är riktigt roligt. Det är många som faktiskt tror att jag är den riktiga Ghost-sångaren. Att Papa Emeritus har mask är viktigt, och den är ganska dyr. Dräkten med latexmask kostar 8 000 kronor. Den är lite hårdare än den äkta masken som Ghost-sångaren Tobias Forge har, den är gjord i silicon och sitter närmare ansiktet.
• Hur går det med skägget?
– Jag stoppar bara det innanför. Masken sitter nära.
• Blir det varmt?
– Ja, det blir det om det är varmt ute en sommardag.
• Vad händer om du vinner cosplay-tävlingen?
– Jag får en pokal. För mig har det blivit ganska stort med facebook-sidan som jag startat, Papa of Halmstad. Jag har den och Instagram och det är ganska häftigt att se hur många besökare den har och hur global Ghost-karaktären är. Det är många i USA och Mexico som gillar sidan.
Han berättar att det är rätt många som mejlar och vill att han ska lägga ut bilder och kortfilmer på facebooksidan och det har han gjort från en kyrkogård tillsammans med kompisen Jonas Kempe som gör en av de fem bandmedlemmarna, Namless Ghouls.
• Hur kommer det sig att du valde just Papa Emeritus?
– Jag hade gått på Sci-Fi-mässor och gjort andra roller, bland annat från Stjärnornas krig, Stormroopers, men jag tyckte att Ghost-sångarens antipåve var häftig, tänkte att jag skulle testa honom. Rollen har en speciell utstrålning, det är också en lek med religionen. Jag förstår det som att Tobias Forge själv är religiös, men inte på det vanliga sättet. Det är en lek med djävulskaraktären och går långt tillbaka, Black Sabbath och Marilyn Manson. Det handlar om det förbjudna.
I cosply-tävlingen anmäler han och kompisen sig under kategorin fantasi/skräck och det har egentligen inte något med påven och religion att göra. Det är tevespel, sci-fi.
• Hur går cosplay till på mässan?
– Vi är där i två dagar. Vi går runt och visar upp oss, folk tar bilder på mig som Papa Emeritus. Man träffar gäster som besöker mässan, skådespelare och filmstjärnor som man kan ta bilder på med själv. Man visar upp sig. I karaktären finns att röra sig långsamt, majestätiskt.
• Använder du din röst?
– Ja, men det är inte mycket tal, det handlar om att gå runt, röra sig långsamt och titta på folk. Dräkten ger respekt.
Johnny har hållit på med cosplay sedan 2013, varit på rätt många tävlingar och två Sci-Fi-mässor.

Rockbandet Ghost vars karaktär han tolkar bildades 2008 och slog igenom 2010, det är ett svenskt band som blivit en världssuccé.
Sångaren Tobias Forge berättade i årets Sommar i P1 program om sin uppväxt, sina tankar bakom musiken och om sitt förhållande till en äldre bror, som han stod nära och som dog i ett plötsligt hjärtstopp.
– Det han berättade har betydelse för mig, säger Johnny, som själv har spelat gitarr i rockband, men det var nu ett tag sedan.
• Påminner cosplay om ”Look alike”?
– Ja, det gör det ju.
• Hur lång tid tar det att sminka sig?
– Det går ganska snabbt. Det enda som tar lite tid är att få dit den vita linsen i ena ögat, jag är ovan vid det.
Alldeles före Mål & Medels pressläggning sms:ar Johnny att han och kompisen vunnit cosplay-tävlingen i kategorin fantasy/skräck på Sci-Fi-mässan i Stockholm.

Relaterade artiklar