Klockan 18:12 den 2 december kom sjukvårdslarmet på mobilen. Martin Olsson stod vid tappningslinjen. Som huvudskyddsombud och utbildad samarit visste han vad han skulle göra. Det var ett hjärtstopp och det var bråttom.

Fyra personer med samaritutbildning på Absoluts spritfabrik i Åhus hade fått sjukvårdslarmet. Vakten ringde också till Martin Olsson och sa att han skulle ta med sig hjärtstartaren som förvaras i ett skåp vid tappningslinjen.
– Jag fick ett omedelbart stresspåslag. Nu var det allvar. Vi var tre samariter som kom till centralvakten. Det är viktigt att man är många. Skiftesledaren var först där. Jag hade med mig hjärtstartarväskan.
Det var bråttom, väldigt bråttom. En äldre man låg på golvet i idrottshallen som ligger intill spritfabriken, blå i ansiktet och ingen puls och ingen andning. Det var fullt med folk, eftersom ett gäng pensionärer hade bokat hallen för att spela pingis.
– Jag tog ut folket från hallen för att underlätta räddningsarbetet och Roland Lindgren, som är deltidsbrandman, satte på hjärtstartaren. Man kan inte sätta den fel, då säger den till. Ambulans och räddningstjänst var tillkallad men det skulle dröja minst 15 minuter innan de var framme.

Martin Olsson gick iväg för att möta räddningstjänsten så att den skulle komma rätt. Under tiden gjorde de som stannade kvar hjärt- och lungräddning. De var tvungna att skjuta två gånger med hjärtstartaren för att få igång hjärtat igen. Den lilla maskinen instruerade dem.
Klockan 18:26 var räddningstjänsten på plats och klockan 18:31 när ambulansen kom hade de fått igång hjärtat. Mannen hade svag puls och ansträngd andning. Det blev lite lugnare. Martin Olsson hjälpte till att ta in och ut båren.
Klockan 18:45 lämnade ambulansen platsen och åkte iväg akut till Lund.
– Mannen sa aldrig något. Vi visste inte hans personnummer, inget id-kort, körkort eller något. Han hade inte jobbat hos oss på spritfabriken. Han ingick i ett kompisgäng till en person som tidigare varit anställd.
Martin Olsson var standby hela tiden. Att göra hjärtmassage tar på krafterna. Om inte hjärtat hade gått igång med startern hade han fått rycka in. Nu behövdes det inte.
– Är det ett hjärtstopp så är det jobbigt. Det handlar om att upprätthålla den drabbades blodcirkulation, så att hjärnan får syre. Det är psykiskt påfrestande, det har man tränat för, men man vet inte hur man reagerar i en skarp situation.
Samariterna på spritfabriken har repetitioner var tredje år. Hjärt- och lungräddning är färskvara och måste övas.
– Man ska komma ihåg att det viktiga är att göra något. Även om det inte är exakt rätt. Det ska vara 30 snabba kompressioner och 1-2 inblåsningar. Det viktiga är kompressionerna, så att blodet cirkulerar.

Efteråt samlades livräddarna hos vakten och kramade varandra och konstaterade att de ändå hade gett mannen en andra chans. Men det var inte förrän dagen efteråt som de fick reda på hur det hade gått. Mannen hade klarat sig.
– Jag var alldeles tom efteråt. Det var så mycket känslor. Jag gick bort till idrottshallen och började städa upp sjukvårdsmaterial, förpackningar som slängts på golvet under ruschen.
• Gick det till så som du hade tänkt dig?
– Ja, det tycker jag. Vi hade fått bra utbildning av vår företagshälsovård. Så här med facit i hand kändes det som om vi hade gjort allt rätt. Vi fick igång hjärtat igen. Vi visade vägen för räddningstjänsten så att de kunde ta över.
Det var väldigt skönt när de fick reda på att allt gått bra. Martin Olsson konstaterar att man behöver vara 3-4 personer. Internlarmet måste fungera, det är SMS-larm. Det var trots allt 10-15 minuter som var jättejobbiga.
– För mig tog det två dygn att smälta det. Det var så skönt att vi samariter kunde klara det. Känslan efteråt var lite som i Spielbergs teveserie ”Band of Brothers”.
Lagom till Lucia fick de en stor blombukett som tack för livräddningen av anhöriga till mannen. Den stod i matsalen och personalchefen kallade upp dem vid julbordet och så fick de en stor applåd.
Martin Olsson berättar att han är regionalt skyddsombud. När han kommer till små företag kan det vara svårt att få dem att köpa in en hjärtstartare som ändå är en investering på 10 000–15 000 kronor.
– Nu har jag fått ett bra argument för att övertyga dem.

PS. Undertecknad har också efter ett hjärtstopp blivit räddad tillbaka till livet av HLR-kunniga personer. Det var på Söder Mälarstrand i Stockholm den 4 oktober 2012.