Linnea Gunnarsson drömde redan som liten om att få jobba på en chokladfabrik. Det gör hon nu och trivs väldigt bra med det. Ingen dag är den andra lik och hon har svårt att tro att hon någonsin kommer att tröttna.

Det är lätt att hitta till Venus Choklad som ligger vid södra infarten till Askersund, i ett rosa stenhus mitt emot Askersunds landskyrka. Förutom chokladtillverkning finns här försäljning och ett fik. Det är ett populärt turistmål på sommaren men inte på vintern. Men på Venus Choklad har de ändå mycket att stå i så här strax före jul. Det är inte lika många som kommer förbi för att fika men däremot finns det många som vill ge bort choklad i julklapp. Det är en hel del pyssel med detta. Chokladen ska inte bara tillverkas, den ska också packas omsorgsfullt i askar, vilket inte är gjort i en handvändning.
Linnea Gunnarsson har därför kommit lite tidigare till jobbet för att låta sig intervjuas för det hinns inte med på ordinarie arbetstid. Hon berättar att det kommer att vara fullt ös hela dagen. De har en beställning på 55 stora hattaskar som ska fyllas med praliner.
– Det kräver en hel del planering. Det gäller att vara väldigt varsam när man packar praliner.

Linnea Gunnarsson, som är 23 år, har lärt sig jobbet efter hand och är sedan tre år tillbaka tillsvidareanställd. Jag frågar henne om hon kan kalla sig för chocolatier, men hon skakar på huvudet.
– Nej, jag tycker att jag har en hel del kvar att lära innan jag kan kalla mig för det.
Det är svårt att utbilda sig till chocolatier, det finns inte någon sådan utbildning i Sverige. Allt Linnea kan har hon lärt sig av Allanna Malmborg som är hennes chef och den som driver fabriken sedan elva år tillbaka.
– Vi har roligt ihop och jobbar väldigt bra tillsammans, säger Linnea.
Förutom Linnea finns ytterligare en anställd. Det är en växande bransch. Det finns idag 109 chokladfabriker i Sverige, kan jämföras med 2010 då det fanns 81 stycken. Det är inte de stora fabrikerna som blivit fler. De är ett par stycken. Nej, det är de små företagen som ökat mest. Det finns idag 89 företag som tillverkar choklad som har 0–4 anställda, för fem år sedan fanns 60.
Linnea berättar att det händer att de får besök av andra tillverkare. Hon brukar själv också besöka andra när hon får chansen, inte i jobbet utan som kund på sin fritid.
– Det är roligt att kolla hur andra har det. Senast när jag var i Stockholm hälsade jag på hos Ejes Choklad och Betsy Sandbergs. De är jätteduktiga och ganska små. Det tycker jag om, det blir mer intimt.
Redan som liten drömde Linnea om att få jobba på en chokladfabrik. När hon var 14 år föreslog hennes mamma att hon skulle praoa på Venus Choklad och på den vägen är det.
– Tydligen var jag duktig för jag fick sommarjobb och möjlighet att jobba extra medan jag pluggade.

Det var dock inte helt givet att hon skulle fortsätta jobba på chokladfabriken. Efter gymnasiet så gick hon en tvåårig musiklinje på Bergslagens folkhögskola i Norberg. Hon spelar både gitarr och sjunger.
– Det är det roligaste jag gjort men det är jättesvårt att slå sig fram inom musiken. Jag kom fram till att jag vill hålla på med musik på min fritid men inte jobba med det.
Hon beslöt sig för att söka sig tillbaka till chokladfabriken där hon jobbat extra.
– Jag hade bara tänkt att jobba här tills jag kom på vad jag ville göra. Men så trivdes jag så himla bra och blev kvar.
Hon har ett omväxlande arbete, jobbar både i kök, butik och kafé.
– Mest är jag i köket. Där gör jag allt möjligt, både praliner och bakverk. Jag gillar att baka men det som är absolut roligast det är att få göra pralinerna.

• Äter du mycket choklad?
– Ja, jag äter alldeles för mycket choklad, även om det går lite i perioder. Jag kan känna att jag måste hålla igen, men jag tröttnar aldrig på choklad.

Hon gör både skal och fyllning (som kallas ganache). Det inte är helt enkelt, låter hon förstå:
– Det gäller att ha öga för detta och tänka sig för. Det går absolut inte att ha bråttom.
Lite talande är också att det tar hela två dagar att göra en pralin från början till slut. De kostar där efter.
– Ja, det är en lyxvara. Vi använder oss också av bra ingredienser och inga kemiska konserveringsmedel.
Hon berättar att de tillverkar ett 30-tal olika praliner, det handlar om både gjutna och skurna som har olika fyllning. Det skulle kunna vara ännu fler.
– Idéer saknas inte, det har vi gott om. Det som inte räcker till är tiden.