Maria fick tre verk antagna

Nr 1/2018

När Maria Hellström är ute och promenerar så stannar hon ofta till för att ta bilder. De använder hon sedan som inspiration när hon målar. Nu ska hon ställa ut sina
akvareller på Runö Vintersalong.

Maria Hellström har arbetat på HK Scan i Skara i 35 år, ända sedan hon gick ut grundskolan. I många år packade hon styckningsdetaljer, numera packar hon färdigstekta köttbullar.
Vi träffas på ett fik i centrala Skara innan hon ska gå på eftermiddagsskiftet. Maria Hellström är påtagligt glad vilket inte känns så lätt att vara denna mycket gråmulna och regniga decemberdag.
Men hon har nyss fått veta att hon fått med tre av sina akvarellmålningar på Runö Vintersalong. Den 15 januari är det vernissage. Hon är den enda från Livs som medverkar.
Hon berättar att det var en arbetskamrat som på en facklig kurs fått information om Vintersalongen och som uppmanat Maria Hellström att skicka in sina alster.
– När jag ringde och frågade vad som gällde fick jag veta att man kunde skicka in flera verk och att alla fick med minst ett. Jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag fått med alla tre jag skickat in.
Hon visar mig bilder som hon har i mobilen på tavlorna som snart ska finnas för allmän beskådan ute på Runö. Det är tre akvareller, ganska så olika, men med naturen som tema. Helt klart är hon otroligt duktig på att måla, tavlorna är verkligen fina.
Så har Maria Hellström också målat så länge hon kan minnas, började redan när hon var barn.

Hon föredrar akvarell men har även provat olja, akryl och pastell.
– Jag är nyfiken av mig, men hur det än är så återkommer jag alltid till akvarell. Det är så spännande eftersom du aldrig vet hur en målning blir förrän den torkat.
Hon har gått en hel del kurser för att lära sig behärska tekniken och det var tack vare en av dessa kurser som hon fick kontakt med ett gäng tjejer som varje måndag träffas för att måla tillsammans på Sandhems träffpunkt, som är en filial till Mullsjö kommunbibliotek.
– Vi har målat tillsammans väldigt länge. Vi hade ett uppehåll när många av oss fick barn och inte hann med. Nu är vi igång igen sedan tio år tillbaka, berättar hon och fortsätter:
– Det stora samtalsämnet just nu är vad våra barnbarn gjort och sagt. Överhuvudtaget har vi väldigt kul ihop och pratar mycket medan vi målar och peppar varandra när vi kör fast.

Hon berättar att gruppen brukar ställa ut sina alster under Konstnatten i Vartofta, strax utanför Falköping. Hon har även ställt ut på ett litet galleri i byn där hon bor. Så det är inte första gången hon visar sina tavlor. Det visar sig att hon även ställt ut på jobbet vid flera tillfällen.
– Första gången deltog jag med en tavla när konstföreningen på jobbet skulle lotta ut konstverk. Det var ingen som visste att det var jag som målat den för jag hade inte satt ut mitt namn. Men han som valde min tavla vid utlottningen berättade jag det för. Han blev jätteglad.
Maria Hellström bor ute på landet i en avstyckad gård cirka fem mil från Skara.
– Jag trivs väldigt bra hemma och gillar att vara ute i naturen.

Det är också från omgivningarna där hon bor som hon hämtar sin inspiration och sina motiv, framför allt målar hon växter men även landskap och ett och annat djur.
– Det går långsamt när jag är ute och rastar hundarna. Jag stannar ofta upp för att se mig omkring och ta bilder. Det finns så mycket fint, det är så många färger, säger Maria.
För många år sedan ville hon även måla av sitt arbete.
– Det var när jag jobbade i grisstycken. Jag fascinerades av alla silverfärgade maskiner, våra vita kläder och våra blåa förkläden. Det var så fina färger. Tänk att få måla av detta. För att kunna göra det behövde jag ta bilder men det fick jag inte, säger hon och fortsätter:
– En kväll för länge sedan försökte jag skissa när jag var på jobbet men det var svårt att hinna med det och jobba samtidigt.
Hennes målande går i perioder, berättar hon.
– Det har blivit mer på senare tid. Som kvällar när det är något dåligt på TV eller helger när jag vaknar tidigt och det är tyst och lugnt. Då tar jag mig en kopp kaffe, sätter på musik och målar.

Hon berättar att det är fullt på väggarna hemma med tavlor som hon målat.
– Jag brukar byta ut tavlorna med jämna mellanrum. Men min man håller nu på att göra i ordning en ateljé åt mig i ett av uthusen, ett gammalt brygghus, och då kommer allt att hamna därute. Det ska bli skönt att få ordning på väggarna så att det ser lite normalt ut.