Eddie Windborg: ”Musiken är det jag håller på med”

Nr 5/2017

– Jag vill göra musik som jag kan sätta på hemma och känna att det här har jag gjort och det kan jag vara stolt över, säger Eddie Windborg, som är fackligt aktiv på Sörensens Livs i Sävsjö.

Det är ett alldeles nytt hårdrockband som han har bildat tillsammans med några kompisar från Vetlanda på småländska höglandet. Han kan spela många olika instrument.
– När vi bildade Skystrike var vi fyra gitarrer och en trummis. Då var det ju bra att jag också kunde spela bas. Det som är bra med att kunna många instrument är att man får grepp om helheten.
Tanken är att bandet ska komma igång och när man känner sig mogen och har ett eget material, då ska man boka en studio över en helg och spela in en skiva.
– Men de har inte bråttom, påpekar han, det får ta den tid det tar. Låtarna kan man lägga upp själv på Spotify, och man kan skicka in dem till företag som specialiserat sig på att lansera musik.
Hårdrock från 1970- och 80-talet är det han gillar bäst. Han är ju född 1988, så han har inte själv upplevt det, utan det är tack vare hans pappa som han hittade den gamla hårdrocken.
– Jag har lyssnat på hans vinylskivor. Man kan säga att det började med Black Sabbath på 1970-talet. För mig är Kiss ett favoritband.

• Du vill inte försörja dig på musiken?
– Nej, för mig handlar det om att spela och ha kul, men vi ska göra vår egen musik. Vi utgår från några riffs och texter, skriver själva, och det blir mest jag som gör det, inga covers.
Han säger att de är inspirerade av Hammerfall, ett svenskt heavy metal-band från Göteborg, med storhetstid i början av 00-talet.
Eddie har själv spelat i Swedish Hitz Goes Metal, där Tommy ”ReinXeed” Johansson gör covers av svenska hits av ABBA och Roxette. Bandet blev känt för svenska folket genom sin medverkan i Allsång på Skansen med Måns Zelmerlöw. Eddie var inte med på den spelningen, men väl på andra under ett par år. Bland annat spelade han på Silja Line-kryssningar.
– Jag gillar hårdrockversionerna av de gamla hitsen och att göra det för stor publik. Det var jättekul.
– Lite nervös sista fem minuterna före var jag.
Sedan 2007 jobbar han på Sörensens Livs i Sävsjö, som är en charkfabrik som har specialiserat sig på att göra korv av fågelkött. Att bli fackligt aktiv på jobbet som huvudskyddsombud och styrelseledamot var ganska självklart för honom.
– Jag har fått med mig det hemifrån. Jag har också varit lite politiskt aktiv i socialdemokraterna, men musiken är numera det jag håller på med efter jobbet.

I början av året seglade politiken i det annars lugna Sävsjö upp på riksnyheterna när det avslöjades att några av Sävsjös lokala SD-politiker hade festat med nazister och lagt ut bilder från en festival som de deltagit i 2014, där en person håller upp en flagga med texten ”Camp Auschwitz”, vilket beskrivs som ”en vanlig morgon”.
Sverigedemokraterna fick i senaste valet 20 procent av rösterna i Sävsjö.
– För dem handlar det bara om invandrarpolitiken. Annars är de tysta och gör inte mycket väsen av sig i fullmäktige. Men det är märkligt att de här politikerna inte avsäger sig sina uppdrag när de så uppenbart bryter mot SD:s nolltollerans mot rasism.
•Går det att komma framåt i diskussion med SD?
– De har hakat upp sig på invandringen och gör det alltid enkelt för sig genom att ställa grupper mot varandra. De gamla får inte sylt till pannkakorna för att flyktingmottagningen tar alla skattepengar.
Eddie som jobbat som nyhetsreporter på P4 Radio Jönköping, då han gick en utbildning till mediakommunikatör, säger att en av de saker som han har lärt sig är att det behövs neutral nyhetsrapportering.
– Vi behöver en diskussion som utgår från källkritiskt granskade fakta. Annars kommer vi ingenstans, då fastnar vi bara i de nyheter som passar med vår egen världsbild.
På jobbet på korvfabriken kommer arbetskamraterna från många olika länder och det fungerar hur bra som helst, säger han.
– Det är dags att diskutera andra saker än migrationspolitik. Vi behöver tala om vård, skola och omsorg och hur det ska bli bättre och socialdemokraterna behöver bli tydligare med att sätta stopp för vinster i välfärden. Våra skattepengar ska inte gå till vinster hos ägarna av privata skolor och vårdföretag.

Relaterade artiklar