Nurcan Nasufovska åkte ut i ett tidigt skede av tävlingen Idol 2004. Men det deppar hon inte över det minsta. Hennes stora intresse är inte heller musik utan mode.

[Ur nummer: 12/2004] Det var en arbetskamrat som anmälde Nurcan Nasufovska till Idol 2004.
– Han tyckte att jag skulle passa. Det var inget som jag hade något emot. Jag tyckte att det lät kul.
Så här efteråt kan hon konstatera att det var en nyttig erfarenhet, men det är också allt.
– Jag blev helt paff över upplägget. Jag hade förväntat mig ett vänligt nej tack från juryn om man inte gick vidare. Istället var själva poängen att de skulle vara så elaka som möjligt. Och det var många som grät. Det hade jag dock bestämt mig för att inte göra.
Istället skällde hon ut juryn efter noter.
– De på TV 4 klippte mitt utbrott så att det framstod att jag var arg för egen del men det handlade inte om det. Juryn gjorde väldigt många väldigt ledsna. Det var detta som jag reagerade på.
Hon åkte som sagt ut på ett tidigt stadium. Cirka 15 sekunder var hon med på TV. Det räckte för att flera tidningar skulle höra av sig. Hon konstaterar att det är något som också varit lärorikt.
– Kvällstidningarna har lite av dubbelmoral som jag ser det. De försöker bli vän med mig för att få fram så mycket som möjligt. Sedan vinklar de till allt och överdriver det som jag sagt. Fast jag har blivit rätt luttrad nu och tänker mer på vad jag säger.

Gott om tid för mode
När vi träffas har hon precis gått av sitt skift på Pågen i Malmö. Sedan sex år tillbaka arbetar hon som packoperatör på skorpavdelningen. Den här veckan arbetar hon förmiddag.
– Jag trivs bra och har inga planer på att byta jobb. Mitt intresse för mode har jag gott om tid för efter arbetsdagens slut. Jag mannekängar, syr kläder och virkar mössor. Överhuvudtaget gillar jag tyger och färger.
Vi befinner oss på ett fik i centrala Malmö. Nurcan ger ett påfallande energiskt intryck. Hon har också en smittande entusiasm. Här vilar inga ledsamheter. Hon är verkligen inte den problematiserande typen.
– Jag har fått en del kommentarer från arbetskamrater när jag figurerat i pressen. En del har varit positiva, andra negativa. Jag har lärt mig att inte bry mig. Personligen tycker jag att det är kul att synas och få möjlighet att uttrycka mina åsikter, säger hon och fortsätter:
– Jag skulle inte ha något emot att delta i något av TV:s debattprogram och diskutera kvinnors rättigheter som är ett av de områden som jag tycker att jag behärskar rätt bra.
Hennes frispråkighet har också lett till att hon blivit mer och mer fackligt engagerad. Alldeles nyligen blev hon nominerad till klubbstyrelsen med motiveringen att hon är bra på att uttrycka sig,
– Det skulle verkligen vara jättekul om jag blev invald. Det finns så mycket orättvisor som jag skulle vilja komma till rätta med. Jag tycker att fler borde aktivera sig, framför allt de yngre. Frågan är bara hur man ska få dem intresserade.
Hon är själv 24 år och med andra ord också ung.
– När jag började visste jag varken vad fack eller a-kassa var, berättar hon.
Efter att hon börjat gå på klubbmötena vet hon desto mer.
Hon borde ha mycket att bidra med. Hon är svensk med utländskt påbrå och talar flytande turkiska.
Det är tyvärr fortfarande allt för få fackligt aktiva som har den bakgrunden. Hennes föräldrar, som är turkar, kom hit på 1970-talet som arbetskraftsinvandrare från Makedonien. Bägge jobbar idag på Pågen. Det var genom dem som Nurcan kom att börja på bageriet.
Både hon och föräldrarna bor i Rosen-gård. Hon väntar på min reaktion när hon berättar var hon bor. Hon är van vid att få kommentarer.

Fördomar om Rosengård
– Det finns så många fördomar och åsikter om Rosengård. Men du ska veta att det är stor skillnad mellan norra och södra sidan. Det är verkligen två skilda världar. På norra sidan är det lugnt. Där bor folk i bostadsrätter och de flesta har jobb. På södra sidan bor folk i hyreslägenheter. Där finns många som är arbetslösa eller har andra sociala problem.
Själv bor hon och har alltid bott på den norra sidan.
– Jag har svårt att tänka mig något bättre ställe att bo på. Det bor inte heller bara invandrare här utan också en hel del svenskar fastän det inte är många som vet det.

Namn: Nurcan Nasufovska
Ålder: 24 år l Yrke: packoperatör på Pågen
Familj: singel
Fritidsintresse: Mode, sy, virka, skriva dikter och mycket annat.
Ser på TV: Debatter, njuter när folk munhuggs. Gillar dokumentärer och långfilmer, gillar även ZTV och MTV.
Senast lästa bok: Ökenblomman av Waris Dirie l Lyssnar gärna på: Bon Jovi l Äter gärna: Har alltid varit svag för glass, gärna med såser och sånt.