Det var en ren slump att Ann-Christin Lidslot hamnade på Resville Mathantverk. Det är hon tacksam över idag. Jobbet är varierande och hon lär sig nya saker hela tiden.
Resville ligger utanför Lidköping vid ån Flian, i en dalgång där minst sju kvarnar legat, den äldsta från 1350. En av de tre som finns kvar är Backgårdskvarn där Resville Mathantverk är inrymt.
Det var en ren tillfällighet att Ann-Christin Lidslot hamnade här. Hon hade gått arbetslös i två år, och omfattades av Fas 3, när arbetsförmedlingen erbjöd henne praktik på Resville Mathantverk.
– Jag hade aldrig hört talas om företaget. Men det visade sig vara ett jobb som passade mig perfekt. Efter ett halvårs praktik fick jag erbjudande om fast jobb. Det blev jag väldigt glad över. Jag närmade mig 60 år och hade nästan gett upp hoppet att hitta nytt jobb.
Hon är den först anställda på företaget. Det är hon stolt över. Hon har nu hunnit jobba ett par år och under den tiden har de hunnit bli två anställda.
– Det är roligt att få vara med från början. Det är spännande att se hur företaget växer fram.

Hon arbetar deltid då hon inte orkar jobba heltid. Hon insjuknade i giftstruma när hon skulle fylla 50 år, och när hon behandlades för sjukdomen drabbades hon av dubbelseende.
– Det var otur att det blev så. Det finns inget att göra åt det. Jag får anstränga mig att se var saker befinner sig. Det blir jag väldigt trött av. Det har lett till att jag fått halvt sjukbidrag.
Innan hon blev arbetslös jobbade hon på hönsslakteriet i Håkanstorp i tolv år.
– Det var slitigt och väldigt högt tempo. Men hur det än var så trivdes jag och hade nog jobbat kvar om inte företaget hade gått i konkurs.
Hon konstaterar att jobbet på Resville Mathantverk skiljer sig från slakteriet.
– Det är inte den stressen. Här kan det vara mycket att göra men inte så att man mår dåligt. Det är ett jobb som passar mig. Det är också så goa dofter, så var det inte på slakteriet, säger hon.

Produktionen är inrymd i ett vackert gammalt boningshus från 1848 som ligger invid kvarnen. Där producerar de ett 60-tal produkter på liten yta. Det handlar bland annat om saft, nektar, glögg, curd, sylt, smaksatt rapsolja och smaksatt salt.
Hon har inte gått någon utbildning i mathantverk, men det har hennes arbetsgivare Peter Wallroth gjort. Det är han som sedan lärt upp henne.
Hon har svårt att säga vilken av produkterna som är roligast att tillverka.
– Det är nog variationen, jag lär mig något nytt varje dag.
Det är inte lätt att hitta till Resville Mathantverk. Det är dåligt skyltat då de inte har någon direktförsäljning. Det mesta säljs genom återförsäljare och på marknader.

Men det finns planer på att expandera, får jag veta. Om allt går som det är tänkt så ska produktionen fyrdubblas och flytta in i den stora ladugården, som ligger intill bostadshuset och som ska byggas om.
Då kan det också bli fråga om direktförsäljning.
Det ser Ann-Christin fram emot. Hon konstaterar att det går väldigt bra för deras produkter, de får mycket order. I sommar har hon bara haft två veckors semester för att hinna med alla beställningar.
Det sista hon gör denna dag är att tappa upp lokalt producerad rapsolja som smaksatts med rosmarin på flaska. Det blir ett 50-tal flaskor.
Det är sedan snart dags för henne att bege sig hem. Hon bor i ett nedlagt mejeri i byn Naum utanför Vara. Hennes hem, har precis som hennes arbetsplats, gamla anor.
– Naums mejeri var ett av de sista privata mejerierna, det var känt för sina ostar.
Hon har bott där i drygt tio år och berättar att det har varit en utmaning att renovera mejeriet. Det hade fått förfalla rätt rejält efter att verksamheten lades ned.
– Jag och min sambo har en dröm att kunna starta ett kafé där framöver men det kommer att dröja, det är mycket kvar att göra.

Fotnot: Småskaligt mathantverk blir allt mer populärt. Idag finns enligt Eldrimner, det nationella centrat för mathantverk, cirka 1 300 mathantverkare i Sverige. Utmärkande för dessa är att de arbetar hantverksmässigt och använder sig av lokala råvaror.