Anneli Blom arbetar på Magnus Kött och Vilt. Det var tidigare en liten ICA-butik, men rymmer nu både mottagning av hela djurkroppar, styckning, kylrum och butik.

Magnus Kött och Vilt ligger i ett bostadsområde i utkanten av centrala Nyköping. När vi ses en mulen måndag i november har Anneli Blom precis varit hos tandläkaren, ingen rolig övning. Desto roligare tycker hon att det är att berätta om sitt jobb. På väggarna på hennes arbetsplats finns gott om jakttroféer, i fönstren anslag som berättar att det finns lamm, vildsvin, kronhjort, gräsand, oxbringa, älg, skinka och grisöron. Men det är helt tomt i köttdisken. Butiken har inte öppet måndagar. Det hindrar inte kunder från att knacka på i hopp om att få handla när de ser att det är folk i butiken.

Anneli har jobbat här i fem år. Innan arbetade hon som styckare på Stigtomta slakteri i 13 år. Nu arbetar hon som både styckare och butiksbiträde.

– Jag älskar kundkontakten, säger hon med eftertryck.

Hon pekar ut var de hänger djurkroppar och var styckningen sker.

– Vårt kött är verkligen butikstyckat. En del kunder tycker att det är otäckt medan andra blir fascinerade, säger hon och fortsätter:

– Blandfärs, nötfärs och fläskfärs mals direkt vid beställning. De flesta butikerna i Nyköping maler köttet själva. Men när det kallas butikstyckat så är det sällan det. Ofta utgår de från en köttdetalj som varit vakuumpackad, inte som vi från hela kroppar.

De har avtal med en lokal nötbonde som har djur som går ute och betar. I veckan har de styckat ko, kalv och kviga som nu ska hängmöras innan det säljs. Priserna blir där efter, oxfilén tar de 640 kronor kilot för.

– Samtidigt har vi billigare kött till exempel fläsklägg för 39 kronor kilot.

Nöt, fläsk och lamm säljer de året runt, resten efter säsong.

– Vi tar emot vilt från gods och småjordbruk. Har muntliga avtal med dem att ta emot allt de skjuter, även änder. För fyra veckor sedan körde det ihop sig rejält. Vi fick in 54 djurkroppar som vi skulle ta hand om, säger hon och kan inte låta bli att skratta åt minnet av totalt kaos.

Hon har utbildat sig till viltundersökare, kan bedöma allt vilt förutom vildsvin.

– Vildsvin måste slaktas på godkänt slakteri för att kunna säljas i butik. Det gäller att kunna garantera att köttet är fritt från trikiner vilket görs genom provtagning och sedan förses köttet med en stämpel.

Hon är inte bara styckare. Hon har även jägarexamen, tog den 2005.

– Jag ville inte bara ta hand om djurkroppar efter andra som jagat, jag ville jaga själv. Kan man stycka är det inga problem att få gästjaga. Jag har många vänner som uppskattar att jag hjälper till.

Hon är också utbildad kock men valde tidigt bort den karriären.

– Att vara kock och ha tre små barn var ingen bra kombination på grund av de obekväma arbetstiderna. Jag såg knappt mina barn. Jag kände efter ett tag att det inte var okej.

Det är Magnus Hellberg som äger företaget, själv är hon bara anställd. Det är bara de två. Vid behov tar de in extra personal, ofta familjemedlemmar.

– Jag är medveten om att det kan vara svårt att vara ensam anställd på ett litet företag men jag och Magnus har en bra relation. Besluten fattar vi ofta tillsammans. Vi är inte bara arbetskamrater utan vänner också.

Det visar sig också att de har lite mer udda kött i frysdisken. Det handlar om zebra, känguru, kamel, pytonorm och krokodil.

Varifrån kommer detta kött?

– Från återförsäljare och det har gått schysst till, det har vi papper på.

Hur smakar pytonorm?

– Det är varken äckligt eller gott. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, har en egen speciell smak.

De säljer inte bara kött, här finns mycket annat, som ostdisk med cirka 50 sorters ost.

– Vi tar in ost efter vad vi själva tycker om. Det är lättare att sälja då. Överhuvudtaget är vi roade av att prova nya saker. Vi har otroligt mycket varor på denna lilla yta.