– Det är nu det gäller, säger Ulrika Karlsson, som har tagit tjänstledigt från jobbet på Dafgårds fram till valet den 14 september för att stödja s-föreningarnas och LO-fackens valarbete i Skaraborg.

I mitten av augusti sitter Ulrika på kontoret hos partiombudsmannen i Skövde och ringer till de ansvarig för att höra om det är något de behöver.
– Min prioritet är att få igång dem i valrörelsen. De har bra koll på de stora arbetsplatserna. Nu gäller det att ingen tror att valet är vunnet.
I veckan ska hon åka till några av de stora arbetsplatserna.
Hon ska stå utanför grindarna och dela ut broschyrer.
• Vilka frågor är viktiga?
– Jobben. Vi måste få fart på Sverige. Om vi får högre ersättningar i a-kassan och sjukpenningen kommer det att bli mer konsumtion. Det är vad som behövs för att hjulen ska börja snurra. De ersättningsnivåer som vi har idag leder till att många hushåll inte har råd att köpa mer än det absolut nödvändigaste.

Att Socialdemokraterna sagt att de ska höja taket i a-kassan, tycker hon är viktigt. Därefter ska även sjukpenningen ses över och höjas när det finns utrymme.
• Är det viktiga frågor för medlemmarna?
– Ja, det tror jag. Det här är något som vi märker i klubben på Dafgårds. Ofta vill handläggare på försäkringskassan kasta ut den sjuke till arbetsförmedlingen efter 180 dagar. Personen kan vara jättetrött och sjuk och då gäller det att ha en facklig representant som stöttar en med på mötet. Det är inte så att man ska behöva säga upp sig om man blir sjuk. Man ska inte också behöva bli av med jobbet.

Hon berättar om en tjej på jobbet som hade problem med försäkringskassans handläggare som inte hade koll på reglerna. Hon var sjukskriven på 75 procent och arbetslös på 25 procent, men reglerna säger att man måste vara arbetslös på minst 50 procent för att få ersättning.
– Det måste finnas mer mänsklighet. Den som blir sjuk, kanske drabbas av cancer eller något annat som hon inte rår för, hamnar i total osäkerhet. Ersättningen sänks till 65 procent av lönen och det klarar man sig inte på. Det är sådana saker som jag skulle jobba för att ändra på om jag satt i riksdagen.
• Du kandiderar till riksdagen?
– Ja, men det är på 18:e plats på Skaraborgs lista. Det skulle behövas flera tusen kryss för att jag skulle komma in, men det har ändå gjort att jag funderar på vad jag skulle vilja göra.
• Försäkringsfrågorna tycker du är viktiga?
– Ja, jag har jobbat med rehabilitering på Dafgårds och sett hur medlemmar farit illa under alliansregeringen. Man har framställt sjuka och arbetslösa som smitare och fuskare. Det tycker jag är hemskt. Att prioritera att folk ska ut i arbetslivet är rätt, men det är fel att sänka ersättningarna och dra undan deras trygghet.
• Hur tycker du att det här ska förändras?
– Det måste bli mer mänskligt. Det måste bli en annan inställning till sjuka och arbetslösa. Inom livsmedelsindustrin är det många som blir utslitna och sjuka.
• Du sitter också i Individnämnd och fullmäktige samt i Götene bostäder. Hur mycket politik blir det?
– Det blir ett par kvällar i veckan. Jag är också med i en valgrupp.
• Känns det som om du gör skillnad?
– Ja, det tycker jag. I kommunen har en stor fråga varit om vi ska satsa på vindkraft. En hel del har handlat om Medeltidens värld som blev ett misslyckande, hur vi ska reda ut det. Sedan 2010 har vi ett socialdemokratiskt kommunalråd i Götene och till årets val har vi faktiskt tolv livsmedelsarbetare på s-listan i Götene.
• Vad vill ni göra för bra saker?
– Vi kommer bara att behöva en högstadieskola i Götene och den andra skolan blir tom. Där vill vi göra ett allaktivitetshus för både ungdomar och gamla, det ska bli en mötesplats. Det ska vara med i vårt valmanifest. Det tycker jag är roligt.
Ulrika Karlsson blev politiskt engagerad genom Livs tjejsatsning som hon var med i 2006. Då valarbetade hon och 2010 blev hon invald i kommunfullmäktige.