Fyra teorier om kvinnan

Nr 2/2017

Kvinnor är som åskväder. De är vackra att se på och ibland är de trevliga att höra på – men för det mesta är de bara till besvär.” Detta påstående i boken jag läser just nu får mig att börja grunna på fördomar om kvinnligt och manligt. Hmm… Var ska man börja? Kvinnan är en märklig varelse. I ett parförhållande har man t ex kommit överens om vissa regler. En vanlig regel är: Vi ska tala sanning. En regel som ofta framförhandlats efter att mannen ett antal gånger blivit överlistad av kvinnan då han meddelat att han skulle bli tvungen att jobba över fast han i själva verket skulle dricka öl och spela poker med grabbarna. När då mannen gör sitt bästa för att vara tyst när han kommer hem 02.30 så känner kvinnan, som är vaken, på sig att något inte stämmer.

Teori 1: Kvinnan har ett sjätte sinne. Vi förflyttar oss till en klädaffär där frågan blir: Ser jag tjock ut i den här? Mannen(som saknar sjätte sinne) svarar förstås: Ja. Kvinnan stormar ut ur klädbutiken, rusar in på närmaste konditori och skyfflar in Napoleonbakelser och kanelbullar. Mannen står fortfarande kvar i klädbutiken: Vad hände? Det är nämligen helt obegripligt för honom att ett korrekt avgett svar enligt förutbestämda regler får den följden.

Teori 2: Kvinnan styrs av känslor, mannen av logik. Att det finns ett och annat undantag struntar vi i och generaliserar vidare: Kvinnan är listig. Vad är det som kvinnan vet men mannen inte har en aning om? Att det gör ont att föda barn. Jaså? Var finns bevisen? Alltså: Varje gång ett barn ska komma till världen får ju kvinnan en personlig slav i nio månader. ”Jag vill ha palsternackor med vaniljsås på. Nu! Men älskling det är minus 27 grader ute och bildörrarna har frusit igen. Ha, tänk på den smärta som jag kommer att få genomlida när ditt barn kommer…” .Visst är det listigt?

Teori 3: Kvinna är mycket bättre än mannen på att komma ihåg saker som inte är viktiga. För det har väl aldrig hänt att du som man någon gång har glömt bort årsdagen av när ni pantade burkar tillsammans första gången? Eller missat fasters morbrors förra frus barnbarns namnsdag?
Det är helt obegripligt för kvinnan hur mannen inte kan komma ihåg att han faktiskt var med när de gröna vardagsrumsgardinstolpsändarna inköptes. Denna teori är till stor del ansvarig för att choklad- och blomsterbranschen frodas världen över.
Men nu lämnar vi parförhållandet. För ett antal år sedan var jag med på en dragkampsträning. En av kvinnorna som deltog var nog lite rädd för att ramla baklänges så hon drog bara med armarna. Detta påtalade jag. 60 sekunder senare hade jag glömt episoden. Efter ett år, dvs 31 536 000 sekunder senare möter jag henne igen på en fest. Hon säger: ”Du, kommer du ihåg vad du sa till mig på dragkampsträningen? Öh, va?” Kvinnan ger mig långfingret och går.

Teori 4: Kvinnan glömmer alltså aldrig en oförrätt. Det brukar ju heta att kvinnor har två jobb: ett på arbetsplatsen och ett hemma: städa, diska, tvätta, snyta barn. Fel! Räkna om och räkna rätt. Hon har tre: jobbet, hemarbetet och att minnas alla oförrätter. Men trots alla teorier så finns det i mina ögon ingenting vackrare än en arbetarkvinna.
Slutsats? Kvinnan är underbar!
Roger Edblom, charkarbetare på HK Scan i Linköping