Arbetsgivare:
– Bla bla gnäll bla bla… personalen har så många rättigheter men jag som företagare har ingenting, vad finns för mig egentligen?
Jag: – Då tycker jag att vi gör så här att du överlåter företaget till personalen så att dom kan anställa dig.

Under två veckor i mars samlades region Östs regionalt förtroendevalda för att besöka de arbetsplatser där den fackliga närvaron är låg eller obefintlig. Det föll på min lott att organisera arbetet i Stockholmsområdet. En till synes tuff uppgift, men den visade sig vara enkel. Varför då undrar ni nu? Jo, eftersom den fackliga idén handlar om att samlas och göra saker tillsammans. En morgon på regionkontoret i Solna slog det mig hur bra olika typer av människor kan fungera ihop när man har något gemensamt att samlas kring. Min tankeverksamhet spann vidare och jag drog paralleller till andra intressesfärer i mitt liv.

Fotbollsläktaren är en annan plats där människor som på ytan inte har en enda beröringspunkt gemensamt kommer samman, skrattar, gråter, sjunger och knyter vänskapsband starkare än den bästa sortens gaffa-tejp. Gemenskap i med- och motgång (som Bajare är man mest van vid motgång) skänker något alldeles extra till livet och det är just det kollektiva, att man delar samma sak med så många andra som gör det så speciellt.
En annan parallell är en så simpel sak som en mobil-app, Turf, som jag började använda för att motivera mig att komma ut och springa även när isande midvintervindar blåste snålt. Det fungerar kortfattat som punktorientering och man får poäng när man fysiskt uppsökt vissa givna platser. Det som på ytan bara var en app bland andra visade sig bestå av en hel subkultur med facebook-grupper, föreningar, träffar etc.

Helt plötsligt har jag ett nytt socialt nätverk med människor av alla sorter som jag aldrig annars hade lärt känna.  Dessutom att jag är i bättre form än någonsin och min dröm att springa en mil under 40 minuter känns helt plötsligt realistisk.
Det finns otaliga exempel hos oss alla på vad vi kan åstadkomma tillsammans och vad mänsklig gemenskap betyder, och det är också själva fundamentet i fackföreningsrörelsen. Tillsammans kan vi åstadkomma vad som helst och det är mer hur många vi är än vad vi vill som sätter begränsningen.
Arbetsgivarens gnäll gällde en så enkel sak som att boka in en tid för ett besök för skyddsrond och försäkringsinformation. Min kommentar fungerade avväpnande och den här gången var vi välkomna.

Niklas Mylfalk