Lägg ifrån dig mobilen – öppna ögonen!

Nr 1/2017

2016 var ett år där vi, dagens arbetare, om möjligt mer än någonsin kände att hoten om försämrade arbetsvillkor inte längre stannar vid hot utan istället kan bli en verklighet.
Högervindarna har svept in över vårt land och ser bara ut att bli starkare ju mer tiden går.
Arbetarfientliga partier som vill hugga ner allt som arbetare har jobbat för växer. De vill förstöra den trygghet som du känner med din anställning och göra dig till en flexiblare arbetare.
En arbetare som är lättare att slänga ut om du kanske råkar säga något som inte passar eller i värsta fall drabbas av sjukdom och bara blir en börda. För det bästa vore väl om en arbetare tog sig an den skepnad som den maskin den jobbar vid? En skepnad likt en robot som man kör tills den går sönder.

När jag sitter med mitt kaffe i fikarummet och funderar över hur jag som enskild kan jobba mot dessa problemen slås jag av en sak. Jag sitter gömd bakom mobilen, och ger sannerligen intrycket av att vara fullständigt upptagen i min egen lilla bubbla.
I många fikarum runt om i landet ser det säkerligen likadant ut. Vi har någonstans på vägen glömt bort att prata med varandra. Dagens samhälle med all stress som det för med sig, hemma och på jobbet, sliter på oss. Med tanke på all den tid vi tillbringar på jobbet borde vi vara mer angelägna om att göra det till en bättre plats.

Nu låter det möjligen som att jag menar att allt var bättre förr när mobilerna inte fanns. Absolut inte. Enligt mig är de ett av de bästa verktygen för att läsa och sprida information samt att bilda nätverk. Om det görs på rätt sätt vill säga. Men vi kan aldrig komma ifrån värdet som finns i att diskutera med varandra ansikte mot ansikte. De är så grundläggande och enkelt, men bör inte förminskas.
Min uppmaning är att någon gång under din arbetsdag lägga ifrån dig mobilen och samtala med dina arbetskamrater. Bry er om varandra och prata med varandra i den mån ni kan. Många har inte möjligheten att ha gemensamma raster eller ens att jobba tillsammans med någon annan. Har man möjligheten så ska man också dra nytta av det. Orättvisor på arbetsplatsen löser inte sig om alla går runt i sin egen bubbla.
Diskutera med varandra för att påverka orättvisor, ensam är man inte stark. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad.
Caroline Maar,
Maskinoperatör på Atria