Roger Edblom: Vad är det som är viktigt, egentligen?

Nr 12/2017

Medborgare, ta och lugna ner dig en sekund och svara på frågan ovan. Smaka på den, glufsa inte i dig den som lunchen på jobbet på fem minuter.
Vad är det som är viktigt, egentligen?
Självklart kommer man att tänka på att vara frisk och ha hälsan som nummer ett.
Här inkluderas även familjen så klart. Sina släktingar och alla sina vänner vill man naturligtvis att även de ska ha det så bra som möjligt.
Men det stannar ju inte där, när man är färdig med alla man känner. Ingen vill ju se något barn fara illa, eller se någon äldre person vanvårdas.
De som är sjuka vill man ju ska få vård så de blir friska nån gång. Inte heller vill man att någon oavsett yrkeskategori ska skada sig på jobbet.

Denna känsla för hur det bör vara stannar ju inte vid landets gräns heller, utan man vill ju att människor överallt ska ha det bra. Internationell solidaritet. Smaka på dom orden, medborgare, visst smakar dom gott?
Nu pratar jag om hur jag ser på saker och ting. Hur jag tänker. Alla måste ju inte tänka som jag. Men om man drar gränsen för sin solidaritet någonstans så blir man ju lite fundersam.
Medborgare, var drar du din gräns? Varför?
Har du ingen gräns? Kom till mig så ska du få en kram.
Ett vanligt svar från folk som gillar att dra gränser är ju att det kostar för mycket.

Medborgare, gå och ställ dig i skamvrån och så står du kvar där tills du har tänkt färdigt.
Dessutom vill man att alla ska ha ett arbete att gå till, samtidigt som många företag vill effektivisera så mycket som möjligt. Detta likställs ofta med hittepåord nummer 3567 från Svenskt Näringsliv: övertalighet. Ekvationen går inte riktigt ihop. Men det kanske inte är så viktigt, så länge det inte är dig själv det gäller.
Medborgare, tänker du så, så vet du vart du ska gå.
En värld där vi bryr oss om varandra istället för en värld bestående av likgiltiga individer.
En värld byggd på omtanke för sina medmänniskor istället för egoismens tankegångar.
En värld fylld av barnaskratt istället för kapitalismens tandagnissel.
Medborgare, välj!
Roger Edblom,
Slakt- och charkarbetare,
Linköping