125 utkörarjobb hotas på Carlsberg

Nr 3/2018

Carlsberg vill lägga ut distributionen på entreprenad. Det berör 125 tjänster på kollektivsidan över hela landet. Livs koncernfack har kopplat in en löntagarkonsult för att granska förslaget.

I ett brev till kunderna har Carlsberg förvarnat om vad som är på gång. Där står att syftet är att låta en ”extern part” ta över Carlsbergs distribution för att effektivisera och skapa flexiblare lösningar som kan möta ökad konkurrens och nya kundbehov.
Stefan Johansson är ordförande i Carlsbergs koncernfack och utkörare i Stockholm, där den största depån ligger. Han vill ha en mycket noggrann granskning av företagets förslag in-nan regelrätta MBL-förhandlingar sätter igång.
Han är oroad över vilka konsekvenser företagets förslag kan få, inte bara för de Carlsbergsanställda, utan också för kunderna.
– Vår konkurrent Spendrups har ju precis återtagit distributionen, som sköts av Bibab, i egen regi, konstaterar han.
Bara på depån i Stockholm, där 43 medlemmar jobbar, är den genomsnittliga anställningstiden 29 år och snittåldern 53,5 år. Det är mycket kunskap som samlats ihop under åren och många och långa relationer till kunder.
Hur realistiskt det är att låta en ”extern part” på den stökiga transportmarknaden sköta distributionen ska löntagarkonsulten titta på. Det handlar om hur ofta kunderna kan erbjudas leveranser. Vad det ska kosta. Hur säkra de flexibla lösningarna verkligen är.
– Till syvende och sist är det produktion på ett ställe i Falkenberg och den ska distribueras över hela landet, konstaterar Stefan Johansson.

Christoffer Westman, klubbordförande på bryggeriet, säger att det är 14 utkörare i Falkenberg som är berörda.
– Vi kommer att tillämpa en rak Las-lista och det innebär att det kan bli andra på bryggeriet som blir drabbade av ett eventuellt varsel.

Han betonar att en risk- och konsekvensanalys nu ska genomföras både för distributionen som helhet och lokalt på varje arbetsplats.
– Hur lång tid det här kommer att ta vet jag inte, men det är många aspekter vi måste titta på. Flexibla lösningar på pappret som inte fungerar i verkligheten tjänar ingen på, säger han.