Facebook saknar kollektivavtal

Nr 5/2018

Navet i sociala medier, Facebook, saknar kollektivavtal för sina anställda i serverhallarna Pinnacle Sweden AB på Porsön utanför Luleå. Ändå används Facebook av miljontals svenskar, däribland de svenska fackförbunden.
– Intresset från företagets sida är ljummet, säger Janne Asplund, Unionens regionchef för Norrbotten.
Hur många som jobbar i de svenska serverhallarna har han inte någon riktigt klar uppfattning om. Enligt Allabolag.se hade företaget 33 anställda 2016, men Janne Asplunds uppfattning är att det är många fler.
– Vi har åtta medlemmar på Facebooks serverhallar i Luleå, säger han.
Medlemmarna trycker inte på själva för att Unionen ska teckna kollektivavtal.
– När Facebook nu har luppen på sig i andra samhällsfrågor, så hoppas jag att det även kan öppna upp när det gäller kollektivavtal. Frågan bevakas här från Luleå och från vår centrala förhandlingsenhet.
Han konstaterar att det inte hänt något i denna fråga sedan Mål & Medel kontaktade Unionen för ett år sedan. Då sa han att en blockad inte var aktuell utan att Unionen skulle fortsätta att försöka få igång en dialog.
– Vi sitter inte still utan denna fråga är högt upp på vår agenda, sa han.

Facebooks serverhallar finns på Pors-ön utanför Luleå sedan 2013. Det var då den första serverhallen utanför USA, togs i bruk. Ytan var på 28 000 kvadratmeter och den servade mer än 800 miljoner facebookanvändare.
Byggnadsnämnden i Luleå gav i mars bygglov för Facebooks tredje serverhall på Porsön.