Livs var det LO-förbund som förra året varslade om blockad flest gånger. 10 av 21 varsel där Medlingsinstitutet varit inblandat stod Livs för. word cloud . Dessutom räckte det inte med varsel utan förbundet tvingades också vid fyra tillfällen utlösa blockaden då arbetsgivarna vägrade teckna kollektivavtal.

– Det här är något nytt. Så långt som till blockad brukar det inte behöva gå, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtalsansvarige.
Det gör honom mycket bekymrad. Tidigare har förbundet inte behövt fullfölja varslet utan det har räckt med hjälp från Medlingsinstitutet.
Han tror att det ligger en politisk agenda bakom det skärpta läget och att syftet är att försvaga den svenska modellen som bygger på kollektivavtal.
– Jag tycker mig ha sett en attitydförändring när det gäller Svenskt Näringslivs syn på den svenska modellen, man försvarar den inte utan man abdikerar ifrån den.

Han finner det också anmärkningsvärt att även Livsmedelsföretagen som är Livs motpart, gör samma sak.
– Jag har inte sett ett enda uttalande från Livsmedelsföretagen att de som arbetsgivarorganisation står upp för kollektivavtalen. Det är mycket märkligt. Om Livsmedelsföretagen värnade om sina medlemmar så skulle organisationen stå upp för vår svenska modell men det gör man inte. Det är helt tyst.
Gerald Lindberg är mycket kritisk och menar att Livsmedelsföretagen agerar mer som en politisk organisation än som en arbetsgivarorganisation.
•Vad skulle syftet med ett sådant agerande vara?
– Att försvaga kollektivavtalsmodellen.
• Är det inte en fara att det i sin tur tvingar fram lagstadgade minimilöner?
– Jo, men det är möjligt att de vill ha det och dessutom hoppas de på mycket låga sådana att döma av de tongångar som hörs just nu i den politiska sfären.
Men det är inte bara arbetsgivarorganisationerna som han är missnöjd med.
– Jag tycker att LO kunde bli betydligt bättre på att försvara den modell vi har. I dag är LO väldigt flata. Det drabbar inte bara Livs utan det drabbar alla förbund i slutänden.

Det som oroar honom är att kollektivavtalets fiender har börjat organisera sig på ett helt annat sätt än tidigare, de hörs och syns i den offentliga debatten.
– Det gör det också tuffare om det går så långt som till blockad, det krävs en helt annan beredskap ute i regionerna. Det här är något som vi nu ser över. Helt klart måste vi vara bättre förberedda vid den här typen av konflikter. Det arbetet sker nu med stöd av utvärderingarna som gjorts efter de blockader som varit.
Livs utlöste fyra blockader förra året för att få till stånd kollektivavtal.
Tre av dem har avslutats i och med att avtal tecknats. Den längsta striden var Sunsalat i Malmö utsatt för, den pågick i 40 dagar. Den kortaste var den mot Baka Stenugnsbageri i Göteborg som tog två dagar.
– Oavsett hur många dagar som konflikten pågår så är det mycket jobb som lagts ned innan det går så långt som till blockad. Att varsla om konflikt är något som vi tar till när alla andra vägar är uttömda, säger Gerald Lindberg.
• Är det Livs mål att alla livsmedelsföretag ska ha avtal oavsett om det finns medlemmar eller inte?
– I grunden är det så att vi inte behöver ha medlemmar för att varsla om blockad om arbetsgivaren vägrar teckna avtal. Men det är bra om vi har medlemmar på arbetsplatsen även om det inte är ett tvång för det räcker med att det finns anställda, säger han och fortsätter:
– Det är kanske bra att göra ett fotarbete först och att vi rekryterar medlemmar innan vi går vidare. Det är regel nummer ett, först och främst ska vi rekrytera medlemmar.
• Det måste vara lättare att kräva avtal om det finns medlemmar?
– Ja, det stämmer och ju fler medlemmar det finns på en arbetsplats desto bättre. Därför anser jag att fotarbetet måste förbättras. Vi måste innan vi varslar om blockad se till att värva medlemmar på arbetsplatsen. Vi måste tydliggöra vad det betyder att omfattas av kollektivavtal.

Han påpekar att det inte bara handlar om att få rätt lön utan även om att få rätt ob-tillägg och semesterersättning, att få rätt till arbetstidskonto, rätt försäkringar och rätt pensionsavsättning.
• Kritiker säger att Livs bara ger sig på de små företagen?
– Problemen finns på de små företagen, det är de som inte vill teckna avtal. Därför blir det i huvudsak dessa.
• Vad händer framåt? Det finns ju en blockad som pågår mot Paus Bagarstuga i Västerhaninge som inleddes den 11 januari och som ännu inte är avslutad.
– Ja, den kommer att fortgå tills vi har ett avtal. Så enkelt är det. Vi kommer att på olika sätt försöka försvåra omständigheterna för det här företaget att bedriva verksamhet fram till att vi får till stånd ett avtal.

Han berättar att Livs inlett ett samarbete med Hotell- och restauranganställdas förbund då man har gemensamma beröringspunkter.
– Vi är också överens med deras arbetsgivarorganisation Visita att serveringsavtalet inte är tillämpligt på bageriverksamhet. Vi har haft bra diskussioner på det området, det hedrar Visita. Det var mycket tack vare hjälp därifrån som vi kunde lösa konflikten på Baka i Göteborg. Det vore önskvärt att Livsmedelsföretagen ställde upp på samma sätt.
• Kommer Livs att tvingas till lika många blockader 2016 som 2015?
– Det får vi hoppas att vi inte tvingas till, men om så blir fallet så kommer vi att vara bättre förberedda än vad vi varit 2015. Det krävs för att möta den nya situation som råder.