– Överenskommelsen om att bara använda egna styckare fungerar. Ett 25-tal inhyrda har fått fasta jobb och vi ska hålla en timmes facklig introduktion för dem i nästa vecka, säger Patric Nelson, klubbordförande på Scan i Kristianstad.

Från och med den 1 oktober 2014 ska all styckning i Kristianstad utföras av egen personal. Det blev resultatet av förbundets Scandal-kampanj som inleddes i februari förra året och avslutades framgångsrikt ett år senare med att ett lokalt koncern­avtal tecknades. Det gäller för alla Scans anläggningar.
Mål & Medel är på plats när det återstår en vecka till deadline på slakteriet Kristianstad. Patric Nelson sitter på fackexpeditionen tillsammans med Alexander Jansson, styrelseledamot, och gör fackligt arbete.
De har hällt upp kolor i en stor skål och en strid ström medlemmar dyker upp i dörröppningen, ställer lite frågor och tar en kola ur skålen på vägen ut.
De inhyrda styckarna, som kommer från Manpower och de internationella bemanningsföretagen Cooley Foods och Mike Smith, har fått teckna sig på en lista för att söka direktanställning på Scan.
– Om de inhyrda varit medlemmar i Livs har vi hjälpt dem att fylla i sina uppgifter, säger Patric Nelson, som tror att de flesta som fått fast jobb har gått med.

Det finns språkliga problem. Många av de inhyrda kommer från Polen, Tyskland, Litauen och Rumänien och de kan inte svenska. Deras engelska är heller inte bra. Patric Nelson har frågat om någon vill vara med i Mål & Medel för att berätta om hur det är att komma till Scans stora slakteri som inhyrd och därefter få fast jobb, men de har avböjt. Fortfarande sitter den gamla otryggheten som följde med att vara inhyrd kvar.
– Men det är inte vi och dom längre, säger Alexander Jansson som jobbar som styckare på skinklinjen och 6-delat.

De inhyrda som blivit fast anställda är duktiga styckare, men de behöver svenskundervisning och kanske också mer kunskaper om hygienregler och ergonomi.
En fördel med att de inhyrda får fast anställning är att lönesystemet kan utvecklas så att det ger mer i lön till alla styckare. Tidigare skar de inhyrda större volymer vid enkelborden och klubben visste inte vad de fick betalt. De flesta i styckningen jobbar vid pacelinjer och gör samma detaljer (skinka, bog, 6-delat) och kallas inte längre för styckare utan för operatörer.

En medlem dyker upp i dörren och frågar när han får full lön som bogstyckare. Han jobbar normalt i paketeringen, men har börjat på företagets fortbildning till bogstyckare. Han har ännu inte blivit godkänd som fullärd och får bara utbildningslön som inte är full premie.
– Hur lång tid ska det ta? undrar han.
– Det är ett problem att vi inte satt en tidsgräns på det, konstaterar Patric Nelson. Som det är nu kan tiden bara gå utan att den som lär sig jobbet får full betalning. Det finns ingen press på handledarna att se till att alla verkligen har lärt sig.
En del av överenskommelsen med företaget var att ge dem som jobbar på andra avdelningar möjlighet att fortbilda sig till styckare.
Alla vill självfallet inte, men de som vill ska få en chans.
– Inte alla har de personliga förutsättningarna för arbetsbelastningen. Det kan vara svårt att hålla tempot på pacelinjen, men vi från fackklubben har inte haft någon del av den här urvalsprocessen. Det borde vi ju faktiskt ha. Jag har sagt att det borde finnas en kontinuerlig fortbildning, säger Patric Nelson.
– I styckningen är det individuellt anpassad kamratuppfostran precis som på Lundsberg, skämtar Alexander Jansson.
Men det är inte längre bara killar som söker sig till styckningen utan också tjejer.

Både Patric Nelson och Alexander Jansson ser Scandal-kampanjen som ett nytt och framgångsrikt sätt att driva fundamentala fackliga krav, men det är inte helt stopp för inhyrning.
– Vi borde kanske gå vidare och ta upp städningen med företaget. Idag är det ett entreprenadföretag som utför det och omsättningen på personal är väldigt stor. Det är ju Fastighets som bevakar deras villkor, men det är ju svårt för ett annat fackförbund att göra det här. De har en representant i skyddskommittén från företaget. Det har vårt huvudskyddsombud lyckats genomdriva i varje fall, säger Patric Nelson.