– Självklart vill vi ha fast anställning och samma villkor som alla andra, säger Bartosz Pajurek, inhyrd styckare på KLS Ugglarps i Kalmar.

Det är lite rörigt, fullt med böcker, på Livs klubbexpedition på slakteriet i Kalmar. Bartosz Pajurek har precis slagit sig ner vid bordet och Hans-Göran Axelsson, Livs klubbordförande, sitter bredvid.
Bartosz Pajurek är 27 år och jobbar i nötstyckningen. Han är en av de 11 inhyrda som ska få fast anställning på KLS den 1 december.
Med Hans-Görans hjälp har han och de andra nötstyckarna börjat studera svenska på ABF. Det kostar 800 kronor för 20 lektioner. Skillnaden mot att vara inhyrd på halvårskontrakt är avgrundsdjup. Nu kan de börja planera för framtiden.
– Jag hoppas att min flickvän som studerar i Polen vill komma hit, när hon är klar med utbildningen, säger han.
Det var för fyra år sedan Bartosz gav sig iväg från Poznan till Sverige för att tjäna pengar. Den som tipsade om jobbet var hans bror som redan jobbade på slakteriet i Kalmar, anställd av bemanningsföretaget Staff up.

Bartosz talar bra engelska. Innan han gav sig av till Sverige jobbade han en tid som skogsplanterare i Skottland. Det var så han lärde sig engelskan och den har varit en dörröppnare på slakteriet.
– Jag gick med i Livs så fort jag fick ”full contract” på Staff up (det vill säga fast anställning i bemanningsföretaget). Det gjorde de andra också. Innan dess var vi rädda för att de skulle göra sig av med oss om vi gick med i facket, säger han.
Det var för två år sedan. Då kunde han inte vara säker på något. De jobbade på korta kontrakt och kunde bli hemskickade när som helst.
– Första gången hade jag ett kontrakt på sex månader. Jag jobbade i fyra månader och sedan sände de hem mig för att de inte hade mer jobb åt mig. Jag var hemma i sju månader och sedan var jag tillbaka på slakteriet igen, anställd av Staff up. Jag fick ett kontrakt på sex månader, det var osäkert om jag skulle få fortsätta, men jag fick ytterligare ett kontrakt på sex månader och därefter fick jag ”full contract”.

• Hur länge har du jobbat i Kalmar?
– I drygt fyra år.
I oktober fanns det 78 inhyrda styckare på KLS i Kalmar.
Hans-Göran Axelsson gick som klubb-ordförande in och krävde att de inhyrda styckarna som jobbat i flera år skulle få fast anställning i Staff up och det har de också fått.
Dessutom har Bartosz Pajurek tagit på sig uppdraget att vara Livs arbetsplatsombud i bemanningsföretaget. Han säger att han lär sig mer och mer om vilka lagar och avtal som gäller och att det blivit bättre.
– Tidigare var vi tvungna att kämpa för våra löner varje månad. Det var alltid något som var fel. Nu får vi semesterersättning. Det hade vi inte förut och vi hade inte heller ersättning för röda dagar. Inte heller fick vi sjuklön.
Inhyrda arbetare som blev sjuka eller arbetsskadade riskerade att få sina kontrakt avbrutna och bli hemskickade till Polen.
Det var för två år sedan de inhyrda styckarna började ifrågasätta varför de inte arbetade under samma villkor som de KLS-anställda. Bartosz och en arbetskamrat samlade in deras lönespecifikationer och Hans-Göran tittade på dem.

– Vid första anblicken såg det jättebra ut vad det gäller lönerna, säger Hans-Göran.
För de inhyrda gällde rakt ackord, vilket innebar att de fick betalt för mängden kött som de styckade. Deras löner kunde ligga på 25 000 – 30 000 kronor och några till och med uppåt 40 000 – 45 000 kronor.
– Men vi hittade ingen sjuklöneersättning och ingen övertid. Så vi var tvungna att börja rota i det. Vi såg att Staff up försökte slippa undan sådana kostnader och det var inte rätt, säger Hans-Göran.
Många av de inhyrda polackerna hade varit på slakteriet i över fyra år och rotat sig på jobbet och i Kalmar.
De har tagit hit sina familjer, de betalar skatt i Sverige och liksom sina svenska arbetskamrater behöver de ibland vara sjukskrivna, föräldralediga och hemma för sjuka barn.
– Det här är kostnader och ett arbetsgivaransvar som Staff up måste ta. Jag tror att vi tvingat dem att ta detta ansvar, men egentligen tycker vi inte att bemanningsföretaget borde få tjäna pengar på det arbete som de inhyrda gör på KLS.
Det är också vad bemanningsavtalet säger. Varaktiga jobb ska utföras av egen personal och inte av inhyrda.
– De inhyrda är medlemmar i Livs. Elva av dem kommer att bli anställda av KLS den 1 december, men många fler borde bli det, säger Hans-Göran.
Bartosz Pajurek och arbetskamraten har tillsammans lyckats organisera 46 av de inhyrda polackerna. Det innebär en organisationsgrad på drygt 60 procent.

Men det kommer hela tiden nya arbetare från Staff up. De polacker som idag jobbar på skinklinjen har tidigare jobbat i Tyskland på det stora köttföretaget Tönnies.
– Det enda sättet för dem att få rätt lön är att de går med i facket. Då får de reda på vilka lagar och avtal som gäller, säger Bartosz.