– För en tid sedan hade vi en förhandling om tre medlemmar som haft tillfälliga anställningar i sju och ett halvt år. Så kan vi inte ha det, säger Christoffer Westman, klubbordförande på Carlsberg i Falkenberg.
Företaget har bollat med anställningsformerna. Efter en visstidsanställning har det följt ett vikariat. Det har gjort att den tidsbegränsade anställningen blivit mycket längre än avtalets 18 månader under en period på tre år.
– Vår HR-avdelning har inte fungerat bra. Man har skapat vikariat för vikariat och vi har inte heller fått kopior på anställningskontrakten.
Christoffer Westman tycker att det inte skulle vara tillåtet att bolla med människor på det här sättet.
Det finns också ett förhandlingsprotokoll mellan Livs och Livsmedelsföretagen från 2013 om hur tidsbegränsade anställningar ska användas.
– Det protokollet duger inte. Det är bara en luddig rekommendation och har i praktiken försämrat möjligheten att få en tillsvidareanställning, säger Christoffer Westman.

På HFG i Västerås har under de senaste åren de visstidsanställda uppgått till en stor del av av arbetskraften. I mars var 160 tillsvidareanställda och 59 anställda på visstid.
– I och med den omorganisation företaget genomgår är det meningen att ett skift ska tas bort. Vi kommer att jobba dagtid på de flesta avdelningar. Antalet visstidare kommer då att minska, säger Jessica Söderberg, klubbordförande på HFG.
Livsklubben anser att företaget ska ändra sin rutin och utöka den högst tillåtna anställningstiden för visstidsanställda till 18 månader i enlighet med Livsmedelsavtalet.
– Det bör inte vara tillåtet att kontinuerligt bevaka antalet anställningsdagar så att de understiger 12 månader för att undvika återanställningsrätten. Att dessutom anställa en  ny person på visstid för att ersätta den som uppnått 12 månader gör förfarandet till ett missbruk.
Klubben anser även att det är olämpligt att kontinuerligt visstidsanställa en person för kortare perioder som löper i varandra då behovet är för en längre period.
– Vi har känt oss maktlösa då parterna är överens om att HFG:s förfarande är olämpligt, men ändå låtit det vara fritt fram att behandla visstidare på detta sätt, säger Jessica Söderberg.
Det har varit en central förhandling om situationen på HFG. Både Livs och motparten Livsmedelsföretagen har sagt att företagets agerande inte varit lämpligt, men det har inte brutit mot avtalet eller mot någon lag.
Bengt-Göran Koffed, förbundsombudsman för slakt- och chark, konstaterar att man inte kunnat göra något.
– Företaget bevakar antalet anställningsdagar och ser till att man inte går över 12 månader. Vi anser att det tydligt framgår av protokollet att detta är ett missbruk, men vi kan inte stämma i sak, eftersom protokollet bara är en rekommendation.

Men det finns också andra exempel som är positiva. På GB Glace i Flen, ägt av Unilever, har man haft många visstidsanställningar under högsäsong. En vanlig fördelning har varit 116 tillsvidare och 60-70 personer på visstid. Förbundet har tryckt på centralt och sagt att de visstidsanställda borde bli tillsvidareanställda. Så är det också från och med i år.
– Säsongen är från januari till augusti. De som jobbat på säsong har återanställningsrätt. De blir tillsvidareanställda fram tills säsongen är över och då blir de uppsagda på grund av arbetsbrist, förklarar Arvid Gren, klubbordförande på GB Glace i Flen.

På Arla Kallhäll finns det också visstidare och inhyrda, men företaget förhandlar alltid innan de tas in. Bara ett och samma bemanningsföretag används, det heter Arena, säger Reza Ahmadzadeh, Livs klubbordförande.
– Även om problemen inte är så stora hos oss just nu så tycker vi inte att avtalet är tillräckligt bra. Att ha tillsvidareanställning är nödvändigt för att få lån och hyra lägenhet, säger han.