Livs blåser upp till strid om handels- och investeringsavtalet som EU och USA förhandlar om och som beräknas bli klart 2015. Förbundet kräver av Sveriges socialdemokratiskt ledda regering att den agerar och skrotar avtalets  så kallade investeringsskydd.

Det omstridda investeringsskyddet, ISDS (Investor-State-Dispute-Settelment), går i korthet ut på att skapa en internationell skiljedomstol där utländska företag har möjlighet att stämma stater om de känner sig felaktigt behandlade.

En sådan ISDS-lagstiftning skulle, enligt Livs, innebära att företag ges möjlighet att hindra demokratiskt fattade beslut om konsumentskydd, miljö och stopp för vinster i välfärden.

Om inte ISDS tas bort ur handelsavtalet (som kallas Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) kommer amerikanska företag att kunna stämma EU-länder som Sverige om företagens investeringar hotas.

Livs ger exempel på vad en sådan företagarmakt innebär redan idag.

• Vattenfall har stämt Tyskland för beslutet att avskaffa kärnkraften.

• USA-baserade Lone Pine Resources har sagt att man ska stämma Quebecs regering för ett tillfälligt stopp för utvinning av skiffergas. Att metoden för utvinningen – ”fracking” – innebär en dokumenterad risk för provinsens vattenresurser godtas inte. Stoppet anses ”godtyckligt, nyckfullt och olagligt”.

Livs skriver i ett skarpt uttalande på hemsidan:

”Företag ska inte kunna stämma stater, det är helt fel. Medborgarna ska få bestämma över sina länder, inte den privata marknaden.”

De fackliga protesterna mot att urholka demokratin genom att tillåta en ISDS-klausul växer på båda sidor om Atlanten. Livsmedelsarbetarnas globala federation IUL har i år publicerat en mycket kritisk skrift som heter ”Handelsavtalen som hotar demokratin” och som går att ladda ner på bland annat svenska från IUL:s hemsida iuf.org.

Syftet med skriften är att stimulera till en diskussion som går bortom den defensiva kampen och istället handlar om hur ett system kan införas som effektivt säkrar att respekten för mänskliga rättigheter smäller högre än privata investerares krav. Men det är bråttom. Enligt webbsajten Europaportalen.se säger EU:s nye handelskommissionär, folkpartisten Cecilia Malmström, den 17 november att hon är nöjd med hur den juridiska ISDN-klausulen har förändrats.

 

Den miljöpartistiska bloggen ttippen.se skriver att Frankrike, ett av EU:s politiskt tyngsta medlemsländer, är berett att säga nej till TTIP om det innehåller den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS.

Däremot verkar det inte, enligt bloggen, som om den nya svenska regeringen ändrat den uttalat positiva linjen till TTIP-avtalet som den tidigare Alliansregeringen drivit.