– Vi har krävt att det inte ska vara några inhyrda i grundbemanningen och att en bortre tidsgräns sätts, för att uppfylla det kravet, men företaget har inte gått med på det, säger Michael Mac Dougall, klubbordförande på KLS Ugglarps i Trelleborg.

Den lokala förhandlingen gällde grundbemanningen vid de tre anläggningarna i Trelleborg, Hörby och Kalmar som ingår i Danish Crown-koncernen. Den avslutades i oenighet den 28 september. Frågan om hur inhyrd arbetskraft används kommer nu att lyftas till de centrala parterna.

– Att få en bortre gräns är nödvändigt. Om vi släpper det kravet kommer det att finnas inhyrda året runt i anläggningarna. De inhyrda blir en del av grundbemanningen och det kan vi inte acceptera, förklarar Michael Mac Dougall.

Det fackliga kravet är att det ska vara noll inhyrda i grundbemanningen.

Det är så bemanningsavtalet är uttänkt, menar Michael Mac Dougall. Syftet är att uppnå flexibilitet, men för att det ska vara möjligt att uppnå får det inte finnas inhyrda som jobbar året runt. Dessa personer, som kan vara både styckare och slaktare, ska direktanställas av KLS Ugglarps.

– Vi har haft personer som jobbat många år som inhyrda, säger han.

Det är alltså inte flexibiliteten som klubbarna har invändningar mot, den finns det behov av vid sjukdom, semester och arbets-toppar utan det är grundbemanningen, denna ska inte lösas med inhyrda.

KLS Ugglarps är berett att minska antalet inhyrda. Man har under de senaste åren direktanställt några styckare som varit inhyrda och man har ordnat egna styckningsutbildningar, men man är inte bredd att gå med på en bortre tidsgräns, då grundbemanningen med inhyrda ska vara noll.

– För oss är en sådan gräns nödvändig, upprepar Michael Mac Dougall. Utan den kommer antalet inhyrda sticka iväg igen. När företaget sa nej till det tyckte vi inte att det var lönt att förhandla vidare.

Företaget har stadigvarande ett 20-tal inhyrda i Trelleborg och Hörby. Under de två sommarmånaderna ökar antalet till det dubbla, ett 40-tal på vardera anläggningen. Därtill kommer situationen i Kalmar, där det är ännu fler inhyrda.

Michael Mac Dougall anser inte att han med säkerhet kan säga att de inhyrda får rätt lön. Det är väldigt svårt att kontrollera.

Det bemanningsföretag som KLS Ugglarps använder i Hörby och Trelleborg heter ER Work Power. På bemanningsföretagets hemsida står att det både kan bemanna tillfälligt vid semester och produktionstoppar och permanent för den kund som önskar det.

Hans-Göran Axelsson, klubbordförande vid KLS Ugglarps i Kalmar, räknar med att det finns ett 60-tal inhyrda som jobbar året runt vid anläggningen.

Det bemanningsföretag som används i Kalmar heter Staffup och det speciella för situationen där är att mer än hälften av de Staffup-anställda, 33 personer, är organiserade i Livs. De har jobbat som inhyrda på slakteriet i många år och många har tagit familj och barn med sig och rotat sig.

Av de Staffup-anställda som är fackligt organiserade får Livsklubben samtligas lönespecifikationer för kontroll av att genomsnittligt förtjänstläge, GFL, följs. Klubben får även kopior av anställningskontrakt vid nyanställningar.

Förra året fick elva inhyrda nötstyckare direktanställning på KLS i Kalmar. I år anställde man åtta styckare på boglinjen och ytterligare tre fick anställning i september.

– Eftersom många av de inhyrda från Staffup har varit inne så länge hävdar vi att det finns ett permanent anställningsbehov av dem, säger Hans-Göran Axelsson.