Nekas sjukpeng efter 180 dagar

Nr 4/2018

Ing-Marie Norlander är sjukskriven från sitt jobb på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Hon har ont i sin vänstra arm och utredning pågår. Men då det gått 180 dagar så nekar Försäkringskassan henne fortsatt sjukpenning och kräver att hon ska söka ett annat jobb.
– Jag blir ju inte frisk för att de inte ger mig några pengar. Jag undrar också vad det är för jobb som de på Försäkringskassan tror att jag kan få, säger Ing-Marie Norlander och fortsätter:
– Bara för att jag är högerhänt så innebär det inte att jag klarar mig bra utan vänsterhanden. Jag har svårt att se hur jag skulle klara ett arbete med bara en hand.
Det är drygt ett halvår sedan det gick snett när hon under semestern bar en kylväska.
– Det var något konstigt som hände med axeln. Först kände jag ingenting men efter ett par dagar fick jag en fruktansvärd värk i vänster arm och fingrarna domnade bort.
Hon vände sig till vårdcentralen och behandlades med kortison och akupunktur. Efter ett tag gav värken med sig, men domningar och stickningar i arm och hand bestod. Hon blev sjukskriven och remitterades vidare för utredning.

Vi sitter nu hemma i villan i Sankt Olof på Österlen. Ing-Marie Norlander är bekymrad. Hon visste att Försäkringskassan skulle göra en omprövning efter 180 dagar men hade inte förstått vidden av det.
– Jag trodde att så länge jag var sjukskriven så skulle jag få fortsatt sjukpenning.
Men sedan den 16 februari får hon inga pengar från Försäkringskassan utan tvingas leva på sin man som nyligen gått i pension.

Problemet är att det är så långa vårdköer och att läkarna har haft svårt att komma tillrätta med vad det är som hon lider av. Hon har skickats från den ena specialisten till den andra. Det som hon nu sätter sitt hopp till är neurografi (nervundersökning) i Lund där hon har tid i slutet av mars.
Det kan mycket väl vara så att hennes problem har att göra med det tunga arbetet som hon utfört under sitt långa yrkesliv. Hon fyller 61 år i april och har jobbat inom industrin sedan hon var 20 år.
Hennes första arbete var på Inpac AB, en förpackningsindustri som låg alldeles i närheten av där hon bor. Där jobbade hon i produktion i 32 år tills företaget lades ner. Därefter fick hon jobb på Nordic Sea Winery där hon arbetat i över åtta år.
Jobben som hon haft har varit slitiga, det har handlat både om manuellt arbete och om tunga lyft som lett till att rygg och axlar tagit stryk. För ett par år sedan råkade hon ut för en arbetsolycka, fastnade med ena armen. Hon vet inte om det kan ha något samband med hennes problem idag. Olyckan blev i alla fall anmäld till AFA, vilket är bra.
I ett brev som Ing-Marie fått från Försäkringskassan i februari står att hon fått sjukpenning i 180 dagar och att den kan komma att dras in då hennes arbetsförmåga nu ska relateras till ”normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden”.
– Jag har både pratat och skrivit brev till Försäkringskassan och bett dem ta hänsyn till att mitt fall är under utredning.

När jag träffar henne väntar hon beslut från Försäkringskassan. Hon har dock inga förhoppningar om att hon kommer att få ett positivt besked.
Hon vände sig tidigt till lokalombudsmannen Lisa Bakija Andersson i Livs region Syd. Ing-Marie som varit fackligt aktiv i IF Metall vet att det är viktigt att ta hjälp av facket.
Veckan efter mitt besök ringer Ing-Marie och berättar att Försäkringskassan beslutat att dra in sjukpenningen. Ett beslut som hon kan komma att överklaga med hjälp av Livs.

Relaterade artiklar