Många jobbar ofrivillig deltid på de stora industribagerierna. I praktiken är de behovsanställda. Nu har klubben på Fazer i Eskilstuna gjort en överenskommelse med företaget om ett schema där ingen ofrivilligt ska tvingas jobba mindre än 20 timmar i veckan.

Att gränsen sattes vid 20 timmar i veckan beror på att arbetet ska vara a-kassegrundande och enligt huvudregeln så måste man under en period av 6 månader ha ett snitt på 80 timmar per månad, förklarar Hewar Ali Bedakh, klubbordförande på bageriet i Eskilstuna.

Tidigare har deltidarnas anställningsgrad kunnat variera mellan 7,5 timmar i veckan till 30 timmar. Det gäller även Hewar Ali Bedakh som varit anställd i åtta år, men som fortfarande bara har en anställningsgrad på 30 timmar.

Daniel Wiberg, huvudskyddsombud och styrelsemedlem, säger att klubben ska göra en första uppföljning av hur det nya schemat följs om 6-7 veckor. Det är den viktigaste fackliga frågan.

Arbetstider påverkar folks liv. Många blir oroliga. Klubben har verkligen ansträngt sig för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt. Tidigare var det mycket osämja.

– Vi krigade med varandra för att få scheman som gav mer arbete, säger Jessica Hellström, vice ordförande.

Alla i klubbstyrelsen är så gott som nya. De blev valda i februari 2014 och säger att de tog på sig uppdragen för att det skulle bli en verklig förändring av bemanning, övertid och anställningsgrader.

Praktisk vägledning har de fått av lokalombudsmannen Ken Clignéz som säger att det stora problemet på Fazer i Eskilstuna inte är bristen på arbete, det har klubben visat med sin kartläggning.

Problemet är att företaget velat minska anställningsgraden för så många som möjligt så att man bara behövt betala när det finns mycket arbete.

Bakgrunden till situationen är en neddragning av produktionen som gjordes för fyra år sedan, förklarar Ken Clignéz. Den tidigare klubbstyrelsen gick då in för att behålla så många personer som möjligt, inga uppsägningar.

Utgångspunkten var schysst men följden blev att alldeles för många fick för liten anställningsgrad.

Det skapades en massiv deltidsproblematik. Förhoppningen var att den skulle lösa sig med tiden, alltså då produktionen ökade igen. Det var ett misstag som den nya klubbstyrelsen måste rätta till.

– Det ska inte bli några varsel nu heller. Det görs mycket mertidsarbete. Folk har rätt till en bättre anställning för det jobb som de faktiskt gör, säger Hewar Ali Bedakh.

• Finns det folk som vill jobba deltid?

– Ja, några vill det. De vill ha arbetstider som passar med att ta hand om barnen och så vidare. Det här är ett gammalt problem. Vi måste hitta scheman som fungerar. Det kan ju självklart finnas studerande som jobbar en dag på helgen bara, 7,5 timmar, men då har de själva valt det. Jobben i det nya schemat ska bli möjliga för alla att söka utifrån turordning.

– Jag började engagera mig förra året för jag tyckte att det var en stor orättvisa att det var så få som hade fasta heltidsjobb. Då fanns ingen vilja från företaget att komma till rätta med problemet, säger Jessica.

Klubbstyrelsen säger att den skulle vilja se en strängare reglering av visstiden i bageriavtalet. Det är viktigt att få reda på hur mycket mertidsarbete som verkligen utförs.

– Det borde inte vara möjligt att växla mellan visstid och vikariat. Det borde vara en kortare maxgräns gällande tidsbegränsade anställningar oavsett anställningsform, säger Jessica Hellström.

– Som det är nu kan det bli anställningar en dag i taget, hela tiden nya anställningskontrakt, och det är svårt att hålla reda på vilken typ av anställning som det är frågan om. Är det ett vikariat eller en visstid på grund av arbetsanhopning? säger Hewar.

Klubben tycker att det är tråkigt att företaget inte satsar på sin egen personal och deras framtid. Den vill ha en hårdare reglering av anställningsformerna.