I sju år jobbade Daniel Persson deltid på Fazers bageri i Lund. Han ville gå med i facket men hade inte råd. Allt förändrades när fackklubben hjälpte honom att få en heltidstjänst.

I den vita soffan på Livs klubbexpedition sitter Daniel Persson i mitten, omgiven av kompisarna i styrelsen. På årsmötet i februari blev han utsedd till klubbens medlemsrekryterare.
– Att jag gick med och blev aktiv var egentligen en bekräftelse på vad jag alltid har tyckt, men om ens inkomst är för låg och man jobbar för få timmar så funkar det inte. Jag tjänade 3 000-4 000 kronor i månaden, säger han.
I universitetsstaden Lund finns det många som vill jobba extra. Bageriet körs dygnet runt förutom lördagar och är ett attraktivt påhugg. Det finns vikarier på bageriet som håller på att bli inlasade. Daniel Persson tyckte att det var fel att han som hade jobbat så länge – han hade jobbat deltid i sju år – inte fick en ledig heltidstjänst.
Livsklubben höll med och förhandlade för honom.
– Vi tyckte det var en felaktig tillsättning och krävde att Daniel skulle få tjänsten och så blev det också, förklarar Andreas Papamoshos, ordförande i Livsklubben.
Det här var för ett år sedan och klubben kunde också utverka ersättning till Daniel för förlorad arbetsinkomst under den tid som han gått miste om heltidsjobbet.

En facklig solskenshistoria? Ja, så är det uppenbarligen, men den rymmer en problematik som blivit allt besvärligare för många. De tvingas jobba deltid för att det passar företagens produktion, men det ger dem inte tillräckligt många timmar för att klara sin egen försörjning.
Hur går det då med det fackliga medlemskapet? Hur går det med möjligheten att förändra genom att gå med i facket och ställa krav?
Frågan fick en lösning på Livs förbundsmöte i november förra året. Då beslutades att fackavgiften för alla som tjänar mindre än 6000 kronor i månaden ska sänkas till 150 kronor i månaden. Det gäller från och med den 1 januari i år.
På Fazer är de flesta som har heltidstjänster med. De är 49 medlemmar i Livsklubben.
Andreas Papamoshos har en heltidstjänst. Han blev vald till klubbordförande för tre år sedan och jobbar fackligt på 50 procent, det blir under den vecka han jobbar dag. Han jobbar en vecka dag och en vecka natt i paketeringen.

– Här på bageriet har vi försökt att fokusera på att hjälpa enskilda medlemmar med olika problem som de har på jobbet, det kan handla om anställningen, att få en heltid, så som det gjorde för Daniel. Vi försöker få till en rättvis tillsättning av tjänster, vi försöker hålla koll på hur länge folk har jobbat. Det kan också handla om löner. Vi har haft flera förhandlingar med lönekontoret om medlemmars löner.
Markus Andersson som också sitter bredvid Daniel i den vita soffan berättar att han jobbat på bageriet sedan 2002, alltså i 13 år.
– Min pappa jobbade på bageriet så för mig var det givet att jag skulle göra det. Jag gick med i facket den första dagen. Nu är jag vice ordförande, studieorganisatör och jobbar också med uppsökeri åt förbundet. Det är arbetsplatser utan klubb som vi åker ut till.
Han gillar det fackliga uppsökeriet. Det senaste företaget han var på, ett bageri, åkte de till klockan 4 på morgonen, för då har de skiftbyte. Det var massor med frågor och flera stannade i två timmar efter arbetet för att de var intresserade.
• Hur många medlemmar har du värvat?
– Bara den senaste veckan har jag värvat tio nya medlemmar, svarar Markus.
Mattias Rydberg som sitter längst till höger i den vita soffan har också jobbat länge på Fazer, sedan 1999. De senaste två åren har han varit fackligt aktiv.
– Det blir väl så efter ett tag att man mognar och inser att det är här man jobbar, att man kommer att bli kvar här och då blir man intresserad av att påverka.
Mattias är kassör och skyddsombud, jobbar dagtid i expeditionen.

Det funkar så på bageriet att arbetsledningen ringer in personal vid sjukdomar och arbetstoppar, det är mer så än att man har inhyrda. Det beror också på att rätt många jobbar deltid och gör något annat vid sidan om, kanske studerar, men det var mer vanligt förr. Inhyrda är det egentligen bara kring jul.
– Det kan bli mycket lösa timmar, inringningar. Det är en tuff tid för bageriverksamhet. Vi har lagt mycket fokus på att se över anställningarna, säger Andreas.
– Vi försöker hjälpa så många som möjligt att komma upp till 38 timmar i veckan, fyller Markus på.

Det viktiga är att alla ska ha en anställning som man kan leva på, om man inte har fast anställning kan man inte få banklån, inte få en hyresrätt. Det är inte helt lätt att lösa.
– Det är komplicerat. Vi vill ju inte heller sabba för medlemmar som får jobb, det gäller att komma med lösningar som ger så många som möjligt tjänster som de faktiskt kan leva på, så som vi gjorde med Daniel. Det finns ju också medlemmar som vill ha deltidsjobb, säger Andreas.
Daniel säger att han har en idé till en motion som han skulle vilja ställa till avtalsrörelsen 2016 eller till kongressen 2017.
– Jag tycker att Livs kan titta på Handels avtal som ger deltidsanställda rätt att jobba 20 timmar i veckan om det är möjligt.